i Form (Norway)

Svett samvaer som noen styrer fra start til slutt. Hurra for gruppetren­ing!

Zumba, Stram Opp, Bodypump ... Det finnes en time for alle, enten du vil bli sterk, smidig eller bare svi av mange kalorier. Har du ikke hoppet på gruppetren­ingsbølgen ennå, hjelper vi deg med å komme i gang og velge riktig.

-

Du har kanskje allerede lekt litt med tanken, og kanskje tittet på timeplanen på naermeste senter. Hvis ikke, er du sikkert blitt anbefalt å prøve visse timer. For treningsse­ntrene har stor suksess med mange timer som får mange til å elske treningen. Det gjør noe med humøret å trene sammen med andre, samtidig som fellesskap­et forplikter. Undersøkel­ser viser at du følger opp treningen bedre når du skal møte opp på et bestemt tidspunkt og trene sammen med andre. Og selv om det føles som en fast avtale når du først har meldt deg inn (i senteret) og på (en time), er gruppetren­ing ganske fleksibelt. De fleste sentre tilbyr nemlig mange timer i uka og på ulike tider av dagen, så det er lett å få det til å passe med skjemaet ditt.

En annen grunn til popularite­ten er at gruppetime­r styres av en instruktør. Når du trener alene, må du bygge opp et program og selv finne ut om du gjør alt riktig. Og du må motivere deg helt selv. Alt dette kan du trygt overlate til gruppeinst­ruktøren, mens du selv kan konsentrer­e deg om å få mest mulig ut av treningen. Det er også instruktør­en som sørger for å presse deg litt ekstra når det er like før du kaster inn håndkleet.

Bli trygg på gruppetren­ing

Begynner du å svette bare ved tanken på å gå inn i en gruppetren­ingssal? I så fall er du kanskje blant dem som synes det er plagsomt å trene foran andre. Frykten for å gjøre feil eller se dum ut, får noen til å holde seg langt unna gruppetime­r. Men uansett om du er viderekomm­en eller nybegynner, kan du trygt legge bort alt av bekymringe­r. Gruppetren­ing er ikke bare for hardbarked­e treningsfa­natikere. På de fleste timene møter du deltakere på alle nivåer og i forskjelli­ge størrelser og aldrer.

Hvis du ennå ikke er overbevist, er det en rekke ting du kan gjøre for å komme over nervøsitet­en. Først og fremst kan du starte med en introtime der øvelsene blir godt forklart og der instruktør­en har ekstra fokus på nybegynner­e. Mange sentre har egne introduksj­onstimer til de mest populaere timene – eller pass på når senteret drar i gang et nytt tilbud. En annen ting du kan gjøre er å stille deg helt bakerst i salen. På den måten kan du studere hvordan andre gjør øvelsene uten å tenke på at noen ser deg. Ulempen er selvfølgel­ig at det er vanskelige­re for instruktør­en å se om du gjør øvelsene riktig. Så når du føler deg noenlunde trygg, kan du med fordel rykke fram et par hakk. I tillegg kan du prøve å få med deg en venninne, kollega eller nabo. Det kan gi litt ekstra trygghet å ha et kjent fjes i naerheten, og da har du dessuten en som motiverer og hjelper deg med å møte på trening.

Har du fattet mot og fått lyst til å prøve deg på gruppetren­ing, hjelper vi deg i gang. På de følgende sidene går vi gjennom de mest populaere gruppetime­ne for tiden.

 ??  ??
 ?? Av Iben Mortensen · Foto: iStock · Kilde: Marina Aagaard, treningsek­spert ??
Av Iben Mortensen · Foto: iStock · Kilde: Marina Aagaard, treningsek­spert
 ??  ?? Humøret får et løft på gruppetime­r, for treningsgl­ede smitter!
Humøret får et løft på gruppetime­r, for treningsgl­ede smitter!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway