i Form (Norway)

SNØRR OG SNUE

Det er over 100 ulike virus som forårsaker forkjølels­e, og du har garantert hatt et av dem. Men hva skal du stille opp med når nesa renner?

-

Vaer føre var

Forebyggin­g er den beste kuren mot både snørr og snue. Vask hendene, unngå store forsamling­er (i høysesonge­n), og gni deg aldri rundt munnen eller i øynene hvis du har vaert i kontakt med en som er forkjølet. Og hold deg varm, for det stemmer faktisk at kulde øker risikoen for å bli forkjølet.

Spray forsiktig

Nesespray kan både lindre tett nese og hjelpe deg med å få sove, men ikke overdriv. Sprayen skal ikke brukes i mer enn 10 dager om gangen, ellers risikerer du å bli avhengig av den. Overdreven bruk resulterer nemlig i en irritasjon som tetter passasjen. Det kan gjøre det fristende bare å spraye i vei, men løsningen er altså å slutte helt.

Snyt og snufs med samme sinn

Meningene er delte om hvorvidt det er best å få ut snørret eller snufse det inn. Vitenskape­n gir ingen klare svar, så bare fortsett å gjøre som du pleier. I noen kulturer, blant annet i Japan, blir det imidlertid sett på som uhøflig å pusse nesa offentlig.

Ta det helt med ro

Stress øker risikoen for å bli forkjølet, og det kan forlenge sykdomsper­ioden hvis du ikke sørger for nok hvile. Mens du er i drømmeland, er nemlig immunforsv­aret ditt på treningsse­nteret. Og søvnens betydning for helsa kan du lese mye mer om på side 34.

 ?? Av Amalie Langballe · Foto: iStock ?? Ettersom det finnes så utrolig mange typer virus, er det bortimot umulig å utvikle en vaksine mot forkjølels­e.
Av Amalie Langballe · Foto: iStock Ettersom det finnes så utrolig mange typer virus, er det bortimot umulig å utvikle en vaksine mot forkjølels­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway