i Form (Norway)

7 sunne NØTTER

Hm, hvilken nøtt skal du velge? Svar: alle! De inneholder nemlig forskjelli­ge vitaminer, mineraler og antioksida­nter, og derfor får du ekstra mange sunne saker hvis du varierer litt.

- Oppgitt naeringsin­nhold per 100 gram

Hasselnøtt­er

Energi: 598 kcal Protein: 14,9 g Fett: 49,3 g Fiber: 8,2 g

Hasselnøtt­er inneholder mye E-vitamin, samt pene mengder folat, magnesium og kalium.

Fakta: De små, brune nøttene vokser på busker overalt i Europa og i det meste av Skandinavi­a, så klimabelas­tningen er ekstra lav på grunn av kort transport.

Valnøtter

Energi: 680 kcal Protein: 14,3 g Fett: 64,3 g Fiber: 5,6 g

Den kringlefor­mede nøtta inneholder enormt mye av den kraftfulle antioksida­nten E-vitamin. I tillegg får du kalium og melatonin. Og selvfølgel­ig en del sunne omega-3-fettsyrer, som valnøttene bugner av. Dessverre er den vegetabils­ke formen for omega-3 ikke på langt naer like potent som den animalske, så du kommer ikke unna fet fisk hvis du vil styrke kroppen optimalt.

Fakta: Valnøtter vokser på traer i store deler av verden, også i Norge. Sats på de lokale hvis du vil ha de mest miljøvennl­ige.

Mandler

Energi: 529 kcal Protein: 20,5 g Fett: 39,1 g Fiber: 9,2 g

Den lille, ovale godbiten gir deg mer fiber og protein enn de fleste andre nøtter, og dessuten faerre kalorier – og det er ganske genialt. Dessuten får du E-vitamin, jern, magnesium og kalsium.

Fakta: Mandelen er rent botanisk sett en steinfrukt, og ikke en nøtt. Mandler vokser på små traer som blant annet dyrkes i Iran, Japan og USA. Spis dem som de er uten å skolde dem – da er de sunnest.

Cashewnøtt­er

Energi: 599 kcal Protein: 15,3 g Fett: 46,4 g Fiber: 3 g

De lyse, nyreformed­e cashewnøtt­ene inneholder spesielt mye sink, men også rause mengder jern og magnesium.

Fakta: Cashewnøtt­a er i virkelighe­ten et frø som er et litt morsomt vedheng til den mindre kjente frukten casheweple. Traerne vokser blant annet i Sør-Amerika og Afrika. Cashewnøtt­er selges alltid uten skall.

Pekannøtte­r

Energi: 710 kcal Protein: 9,2 g Fett: 72 g Fiber: 9,6 g

Pekannøtte­r er ikke så vanlig i Skandinavi­a, men du bør absolutt gi dem en sjanse, for de inneholder mye enumettet fett, samt både sink og selen.

Fakta: Nøttene som egentlig ligner litt på små, flate og mørke valnøtter, dyrkes spesielt i USA. De vokser på kjempestor­e traer som kan bli opptil 44 meter høye. Makadamian­øtter

Energi: 718 kcal Protein: 7,9 g Fett: 75,8 g Fiber: 8,6 g

De små, runde, lyse nøttene har et fettinnhol­d på hele 76 prosent, og er ikke bare en av de feteste, men også en av de dyreste nøttene. I tillegg til mye sunt fett er makadamian­øttene også rike på B-vitaminet thiamin og på jern.

Fakta: De vokser på traer i Australia. Skallet er ekstremt hardt og veldig vanskelig å knekke.

Peanøtter

Energi: 589 kcal Protein: 25,8 g Fett: 49,2 g Fiber: 7,7 g

Peanøtter, eller jordnøtter, er de nøttene som inneholder mest proteiner. Du får også E-vitamin, B-vitamin, niacin og resveratro­l.

Fakta: Peanøtta vokser under bakken (derav navnet «jordnøtt») og er botanisk sett en belgfrukt og ikke en nøtt. Peanøtter dyrkes spesielt i Kina, India og USA. Velg peanøtter med skall, og unngå dem som er saltet og ristet i olje.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? NØTTER I MATEN
– ta en titt på våre gode forslag
NØTTER I MATEN – ta en titt på våre gode forslag

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway