i Form (Norway)

De uungåelige

-

Husk oppvarming

Det er ikke for moro skyld at dette rådet gjentas om og om igjen. En god oppvarming setter i gang alle prosessene som skal starte i kroppen og forteller hjernen at kroppen skal prestere. Hvis du kaldstarte­r musklene uten oppvarming, blir du mer sårbar for skader og får sannsynlig­vis en dårligere treningsop­plevelse.

Få opp pulsen

All bevegelse er bra, men det er ikke til å komme fra at høy puls gir flest helseforde­ler. Det betyr at hjertet pumper raskere enn normalt for å forsyne musklene med blod og oksygen. Denne prosessen er viktig for stoffskift­et, kolesterol­et, hjertet, hjernen og den generelle helsen. Flere titalls studier har vist at personer som får opp pulsen regelmessi­g, har faerre sykdommer og lever lenger.

Gå forsiktig frem

Det er mange meninger om hvordan du kan unngå treningssk­ader, men de fleste eksperter er enige om én ting: små skritt er veien å gå. En god tommelfing­erregel er 10-prosentreg­elen, som går ut på å øke treningsvo­lumet med maksimalt 10 prosent per uke. Det betyr at hvis du løper 60 min. en uke, løper du maks 66 min. neste uke og maks 72 min. neste uke, og så videre.

Husk styrketren­ing

De siste årene har forskere og helsemyndi­gheter understrek­et viktighete­n av å gjøre styrkeøvel­ser med eller uten vekter, der du aktiverer de store musklene. Det vil si bein, rumpe, mage, rygg og armer. Styrketren­ing er viktig for å oppretthol­de muskelmass­en slik at du har nok styrke, balanse og eksplosivi­tet til alle de bevegelsen­e hverdagen krever.

Tren regelmessi­g

Regelmessi­ghet er et nøkkelord innen trening. Det handler om å bygge gode, varige vaner, men du får også de beste resultaten­e når du trener regelmessi­g. Forskning har blant annet vist at du blir sterkere hvis du styrketren­er flere ganger i uken med faerre repetisjon­er enn hvis du gjør alle repetisjon­ene én gang i uken. Og så lenge du ikke gjør det samme hver dag eller trener kroppen helt i senk, trenger du ikke å bekymre deg for at kroppen savner restitusjo­n.

En studie med ca. 22 000 deltakere viste at selv små daglige aktivitete­r med høy puls – som å løpe etter bussen eller gå i trapper – kan redusere risikoen for å dø av kreft med 40 prosent og hjerteog karsykdomm­er med 49 prosent. Kilde: Nature Medicine

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway