i Form (Norway)

Når du løper

-

Løp på ujevnt underlag

Hvis du holder deg til kun asfalt- og grusstier for å unngå løpeskader, vil dette rådet vaere en øyeåpner. Løping i terrenget forebygger skader fordi du:

Unngår ensformig slitasje på kroppen når du skifter mellom forskjelli­ge typer underlag. Styrker muskulatur­en i føtter, ankler og legger. Er nødt til å spenne mer opp i kjernemusk­ulaturen og ta kortere skritt for ikke å falle.

Løp som du har lyst

Du har kanskje hørt at du skal tilstrebe å lande på forfoten, holde hodet i ro, skyve hoftene fremover og bøye albuene 90 grader når du løper. Men med mindre det føles naturlig og behagelig, bør du glemme rådene. Det finnes ingen overbevise­nde dokumentas­jon på at de virker. Nyere forskning tyder imidlertid på at god løpestil er individuel­t, og at det er mest effektivt å løpe på en måte som føles naturlig for deg.

Løp med en makker

Selv om du elsker de lange, rolige løpeturene dine alene i skogen, kan det å løpe med en makker vaere en åpenbaring. Kroppen har en tendens til alltid å velge samme tempo,

og en makker kan presse deg til å løpe raskere. På den annen side, hvis du er den raskeste i flokken, kan en makker eller flere få tiden til å gå raskere fordi det er koselig og morsomt å prate og oppleve ruten sammen.

Løp intervalle­r

Hvis du virkelig vil bygge opp formen, er det ingen vei utenom intervalle­r. For eksempel løping i vekselvis moderat tempo og korte, raske spurter der du virkelig presser deg selv. Studier har vist at selv toppidrett­sutøvere kan bruke intervalle­r til å øke prestasjon­ene sine. Du utfordrer kroppen til å gjøre mer enn den er vant til, og den husker det neste gang du løper. Det er hardt, ja, men til gjengjeld trenger ikke turen å vaere lang med intervalle­r.

Invester i gode løpesko

Legg de utslitte joggeskoen­e på hylla og få gjort en løpestilsa­nalyse i en butikk. Når du først har skaffet deg et par skikkelige løpesko som passer til foten og løpestilen din, vil du lure på hvorfor du ikke gjorde det før!

Ikke pin deg selv

Som løper må du akseptere litt ubehag fordi kroppen er under press, noe som kan kjennes i for eksempel lunger og muskler. Men en løpetur skal aldri vaere smertefull. En dårlig løpeopplev­else kan gjøre at du ikke kommer deg ut igjen. Gå heller resten av veien, og prøv igjen en annen dag.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway