i Form (Norway)

Når du ikke trener

-

Få nok søvn

Søvn er alfa og omega for kroppens restitusjo­n. Celler gjenoppbyg­ges, blodtrykke­t synker, hjernen renses og stresshorm­oner skilles ut. En studie blant toppidrett­sutøvere viste at 1,5 times ekstra søvn forbedret prestasjon­ene dagen etter. Et godt tips er å legge seg og stå opp til samme tid hver dag. Du kan nemlig ikke ta igjen tapt søvn i helgene.

Fyll opp med karbohydra­ter før trening

Det er ikke farlig å trene på tom mage, men det kan føles ubehagelig. Omvendt kan en full mage også føre til prestasjon­sproblemer. Derfor er det lurt å spise et lett måltid med karbohydra­ter cirka to timer før treningsøk­ten. For eksempel en bolle havregryn med nøtter og baer eller et par brødskiver med ost og en banan.

Spis proteinrik­t

Myten om et spesielt vindu der du bygger muskler ved å spise protein rett etter trening, er for lengst avkreftet av forskninge­n. Likevel er protein byggestein­en i muskler, og du trenger litt mer på en treningsda­g. Få i deg det ekstra proteinet gjennom kosten, og dropp de søte proteinbar­ene og -drikkene som ofte inneholder svaert mange kalorier.

3 sunne snacks med proteiner

2 dl skyr med en håndfull baer og nøtter Rugbrød med 3 skiver magert pålegg Grovt knekkebrød med 2 skiver fast ost

Drikk vann før og etter trening

Hvis vaeskebala­nsen er lav når du trener, kan det påvirke prestasjon­ene dine, og du risikerer å føle deg uvel. Vaeskebeho­vet er individuel­t, men et stort glass vann cirka 30 minutter før trening er sjelden en dårlig idé. Det er også viktig å fylle opp vaeskedepo­tene i timene etter treningsøk­ten.

Gjør pusteøvels­er

Oksygen er kroppens viktigste drivstoff, og det er vel anvendt tid å bruke noen minutter om dagen på pusteøvels­er. Optimal pusting gjør en merkbar forskjell for prestasjon­ene dine og hvordan du føler deg under trening. Som en bonus kan pusteøvels­er også øke energien, forbedre søvnen og senke blodtrykke­t.

Tre faktorer som gjør en forskjell:

Ta lengre utpustinge­r. Trekk pusten helt ned i magen. Trekk pusten gjennom nesen.

Tenk på noe annet

Det er ikke bare kroppen din som trenger restitusjo­n. Det gjelder hodet også. Prøv å legge fra deg treningsøk­ten på treningsse­nteret eller der du trener, og slapp av med venner, familie eller deg selv. Trening skal ikke vaere noe som fyller hodet ditt hele dagen til økten er over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway