i Form (Norway)

Hva vil legen spørre om?

Legen vil forsøke å avdekke årsaken til kløen ved å stille deg en rekke spørsmål. Her er hva legen typisk vil spørre om:

-

● Har du tidligere vaert plaget av hudsykdomm­er?

Hvis du for eksempel har hatt atopisk eksem eller allergi tidligere, er det stor sannsynlig­het for at dette er årsaken til kløen. Disse tilstanden­e kan blusse opp igjen selv om de har vaert borte i årevis.

● Hvor lenge har kløen pågått?

Det er viktig å finne ut når kløen startet. Hvis det skjedde samtidig med at du hadde endringer i kosthold, jobb eller livsstil, kan det vaere nødvendig å teste deg for allergi.

● Hvor på kroppen klør det?

Atopisk eksem opptrer vanligvis rundt albuene, på baksiden av knaerne og på innsiden av lårene og armene. Men hvis kløen opptrer over hele kroppen, kan det vaere elveblest, hormonelle forandring­er eller en underligge­nde sykdom som er årsaken.

● Har du andre symptomer eller sykdommer?

Her prøver legen å finne ut om det er noen underligge­nde sykdommer som kan forårsake kløen.

● Er det en døgn- eller årstidsvar­iasjon i kløen?

Dette spør legen om, fordi kløe på grunn av tør hud normalt er verre om vinteren. Mens kløe som er kraftig om natten, kan vaere tegn på skabb.

● Er det noe bestemt som gjør kløen verre eller bedre?

Her leter legen etter allergier som forklaring på kløen. Kanskje kløen ikke er så ille når du er inne i byen, men blusser opp når du er i naerheten av en nyklippet gressplen.

● Har du fått ny medisin?

Hvis kløen har oppstått kort tid etter at du har fått foreskreve­t en ny type medisin, er det muligens den nye medisinen som forårsaker kløen som en bivirkning.

● Er det andre i husstanden din som også har kløe?

Legen stiller dette spørsmålet fordi det er viktig å avklare om kløen skyldes en smittsom hudsykdom, som for eksempel skabb. Det er også greit å vite om det finnes en familiehis­torie med allergi eller eksem.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway