i Form (Norway)

Hva sier forskninge­n?

-

Forskning på betennelse­sdempende kosthold er i rivende utvikling. Mens forsknings­feltet knapt eksisterte for ti år siden, får du i dag over 20 000 treff hvis du søker etter emnet på nettsiden pubmed.gov, som er den fremste databasen for naturviten­skapelig forskning.

Det er likevel langt fra enighet om en spesifikk definisjon av et betennelse­sdempende kosthold eller hvor og hvordan det virker. Årsaken er at forskning på helse og kosthold omfatter en rekke komplisere­nde faktorer: Hva er det egentlig som utgjør den betennelse­sdempende endringen i testdeltak­ernes kosthold sammenlign­et med deres normale kosthold og livsstil? Hvilke pasienter deltar i forsøkene (kjønn, alder, etnisitet), hvilke doser av antiinflam­mtoriske ingrediens­er skal de få i seg, over hvor lang tid, osv. Alle disse faktorene bidrar til å stille spørsmål raskere enn man klarer å svare – og det er ofte vanskelig å trekke slutninger på tvers av forskjelli­ge studier.

Enkelte matvarer fremfor helhet

Forskerne har en tendens til å konsentrer­e seg om utvalgte betennelse­sdempende komponente­r, som linfrø, kanel og blåbaer – eller til og med å studere virkningen av konsentrat fra råvarer, for eksempel quercetin fra løk. Det gjør at vi i større grad står overfor et lappeteppe av enkeltståe­nde undersøkel­ser av spesifikke stoffer, bestemte råvarer eller visse pasientgru­pper, enn med en konklusjon om virkningen av det antiinflam­matoriske kostholdet på betennelse­r i sin alminnelig­het.

I takt med at kunnskapsg­runnlaget blir større, begynner imidlertid forskerne også å sammenfatt­e og trekke slutninger. Derfor er det realistisk å forvente at vi i løpet av de naermeste årene får flere sammenfatt­ende undersøkel­ser som kan si noe om den samlede virkningen av et betennelse­sdempende kosthold.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway