i Form (Norway)

Spis fra disse fire gruppene

Vil du ha et betennelse­sdempende kosthold, må du hver dag få i deg tilstrekke­lig naering fra disse fire gruppene – og hvert måltid må inneholde mat fra minst én av gruppene, gjerne flere.

-

FRUKT OG GRØNT

– gjerne 1 kg om dagen

1 kg er mye, men se det som et mål. Stort sett alt av frukt og grønt er betennelse­sdempende, men noen typer er bedre for immunsyste­m og tarmer enn andre. Sats spesielt på baer og grove grønnsaker. Prøv å få i deg minst 200 gram kål om dagen, som blomkål, brokkoli og spisskål. Få også i deg antioksida­nter fra for eksempel baer, helst minst 50 gram daglig for å beskytte cellene, gjerne blåbaer, solbaer eller bjørnebaer. Fryste baer er helt fint.

GODE VALG:

● Brokkoli

● Blomkål

● Grønnkål

● Rødkål

● Hvitkål

● Rosenkål

● Spisskål

● Løk ● Hvitløk

● Ingefaer

● Gurkemeie

● Blåbaer

● Solbaer

● Aroniabaer

● Bjørnebaer

● Bringebaer

● Jordbaer

TARMSTYRKE­NDE FIBRE OG BAKTERIER

– hver dag

En robust og god flora av tarmbakter­ier er avgjørende for immunforsv­aret. Derfor bør du sørge for å få i deg mengder av fiber fra fullkorn og grove grønnsaker hver dag. Spis også mat med mengder av sunne bakterier, som syrnet yoghurt, kefir eller fermentert­e grønnsaker. Det fremmer veksten av sunne bakterier i tarmene og bidrar til et godt immunforsv­ar.

GODE VALG:

● Kefir ● Biola (u/tilsatt sukker)

● Kulturmelk

● Cultura

● Kimchi

● Surkål/sauerkraut

● Pickles

● Fullkornru­gbrød

● Quinoa

● Havregryn

● Tørkede bønner

● Tørkede linser

● Kikerter

● Grove grønnsaker

● Frukt

ENUMETTET FETT

– hver dag

Spis sunt "Middelhavs­fett". Avokado, oliven, olivenolje og nøtter er viktige i det antiinflam­matoriske kostholdet fordi disse matvarene inneholder enumettede fettsyrer (også forkortet MUFA: MonoUnsatu­rated Fatty Acids), som bidrar til å dempe betennelse­r. Samtidig er avokado, oliven og nøtter gode kilder til en rekke andre styrkende stoffer, som antioksida­nter og E-vitaminer. Spis dem gjerne til hvert måltid.

GODE VALG:

● Olivenolje

● Oliven

● Avokado

● Rapsolje

● Hasselnøtt­er

● Valnøtter

● Mandler

● Peanøtter

● Cashewnøtt­er

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway