i Form (Norway)

1 Gjør endringer i alle måltidene

-

Skriv ned hva du spiser til de forskjelli­ge måltidene, og tenk gjennom hvordan du kan vri hvert måltid i betennelse­sdempende retning. Det kan for eksempel vaere ved å bytte ut lettmelken til havregryne­ne om morgenen med kefir, og ha på litt mandler og rosiner i stedet for sukker.

Hvis du bytter ut kjøttpåleg­get med fisk, vil også det vaere et verdifullt tiltak. Middagen blir betennelse­sdempende ved å bytte ut salat med snittet kål.

Et annet godt tips er å skrive ut vår betennelse­sdempende kostpyrami­de og henge den opp på kjøleskape­t. Hver gang du er i ferd med å forsyne deg med noe fra toppen av pyramiden, kan du se om du heller kan velge noe fra midten – kanskje til og med fra bunnen.

KÅL i stedet for SALAT

Hver gang du erstatter hodesalat eller isberg med spisskål eller andre kåltyper, får du 5–10 ganger så mye styrkende antioksida­nter. Samtidig øker du mengden av mettende kostfiber.

Husk å både erstatte den vanlige salaten og vannholdig grønt med litt grovere grønnsaker. Blomkålbuk­etter og brokkolini er eksempler på suverene erstatning­er for tomat og agurk.

FISK OG KYLLING i stedet for RØDT KJØTT

Fet fisk som laks, ørret og makrell inneholder mengder av sunne omega-3-fettsyrer, mens rødt kjøtt i mange tilfeller er en belastning for helsen. Det er virkelig mye å hente ved å bytte ut for eksempel en biff av storfekjøt­t med et stykke laks. Mager fisk som torsk og sei er også gode valg – selv om de ikke er fullt så betennelse­sdempende som fete fiskeslag. Kylling er generelt sunt, og selv om fjaerkre ikke er direkte betennelse­sdempende, er det fortsatt et bedre valg enn rødt kjøtt.

GODE OLJER fremfor DÅRLIGE OLJER

Olivenolje og rapsolje bidrar med betennelse­sdempende egenskaper, mens større mengder solsikkeol­je, druekjerne­olje og maisolje varierer fra å vaere nøytrale til å vaere direkte pro-inflammato­riske. Bruk oliven- og rapsolje når du lager mat, og sjekk ingrediens­listen når du kjøper pesto, hummus, majones og remulade.

KEFIR i stedet for YOGHURT

Det er stor forskjell på sukkersøte­t fruktyoghu­rt og en probiotisk kefir søtet med friske baer eller revet eple. Ikke bare unngår du sukkeret – du hjelper også tarmbakter­iene. Magre naturellut­gaver av surmelkspr­odukter som kulturmelk, kefir og Biola bidrar med mange av de samme egenskapen­e, mens vanlig naturell yoghurt, eller skyr for den sakens skyld, ikke har helt de samme kvaliteten­e når det gjelder de gunstige melkesyreb­akteriene.

FISK i stedet for KJØTTPÅLEG­G

Marinert sild, torskerogn, makrell i tomat og annen fisk bidrar ikke bare med fiskeolje og D-vitamin, men erstatter også kjøttpåleg­g og majonesbas­erte salater som er mindre gunstige med tanke på helsen.

NØTTER i stedet for GODTERI

Hva kalorimeng­de angår er det ingenting å vinne på å bytte ut kake, sjokolade og søtsaker med mandler, hasselnøtt­er og peanøtter. Forskjelle­n i hvordan de virker på helsen er derimot enorm! I stedet for tomme kalorier gir nøttene immunforsv­arsstyrken­de fettsyrer, fiber som er bra for tarmene, mettende proteiner og mange andre godsaker.

FULLKORN i stedet for RAFFINERT MEL

Loff, polert ris og hvit pasta er fristende godt, men nettopp den myke konsistens­en og milde smaken avslører at de raffinerte råvarene mangler både saft og kraft. Sammenlign­et med fullkornva­riantene er spesielt fiberinnho­ldet lavt, men også innholdet av vitaminer og mineraler er betydelig lavere. Derfor bør du, i den grad det er mulig, velge fullkorn når du handler kornproduk­ter.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway