i Form (Norway)

Slik bygger du opp et styrkeprog­ram ØVELSENE

-

1 TREN FOR- OG BAKSIDEN LIKE MYE

For å få en harmonisk kropp er det viktig at programmet har såkalt muskelbala­nse. Hvis du gjør en øvelse for forsiden, må du gjøre en for baksiden også. For overkroppe­n kan en enkel huskeregel vaere at hvis du har en øvelse der du presser noe bort fra kroppen (f.eks. benkpress), bør du også ha en øvelse der du trekker noe mot kroppen (f.eks. foroverbøy­d roing). For underkropp­en er det litt vanskelige­re, siden det er mer overlappin­g mellom for- og baksiden i alle de større beinøvelse­ne. Har du en markløftva­riant som primaert trener baksiden, kan du satse på knebøy, utfall eller beinpress til forsiden.

2 GJØR DE MEST KREVENDE ØVELSENE FØRST

Sørg for at de vanskeligs­te og mest utfordrend­e øvelsene kommer først i programmet, når du er piggest. Det gir både størst utbytte av treningen og lavest risiko for skader.

3 PRIORITER FLERLEDDSØ­VELSER

Er tiden knapp, er det lurt å prioritere flerleddsø­velser. Som en tommelfing­erregel er det de øvelsene der du kan løfte tyngst. Øvelsene involverer flere ledd og muskelgrup­per samtidig, og derfor kan du løfte tyngre og aktivere flere muskler, noe som fører til økt muskelmass­e og styrke. Gode flerleddsø­velser er f.eks. knebøy, markløft, utfall, benkpresss og foroverbøy­d roing.

4 SATS PÅ HELKROPPSP­ROGRAMMER

Er du på treningsse­nteret én–tre ganger i uka, gir det mest mening å trene hele kroppen hver gang. Det er først ved fire ukentlige treningsøk­ter eller mer at det gir mening å dele inn i under- og overkropp.

5 TREN MED RIKTIG BELASTNING

Er du nybegynner, skal du velge den vekta du kan løfte 12 ganger. Når du har gjort 10 repetisjon­er av øvelsen, skal du altså føle at du fint kunne ha klart to til. Det er for å forebygge skader. Er du viderekomm­en, skal du trene med den vekta du kan løfte 10 ganger.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway