i Form (Norway)

5 ting som er bra for HJERNEN

Hjernen er det viktigste organet du har, og det er mye du kan gjøre for å holde den skarp og rask.

-

Du utfordrer reaksjonse­vnen

Du trener evnen til å reagere når du tar raske beslutning­er og utfører dem, for eksempel ved å spille bordtennis eller badminton. Det krever nemlig godt samarbeid mellom sansene, hjernen og musklene. Du bruker og trener reaksjonse­vnen når du for eksempel navigerer gjennom tett bytrafikk.

Du laerer nye ting

Når du laerer noe nytt, skapes det nye forbindels­er mellom nevronene i hjernen. Du utnytter med andre ord det forskerne kaller hjernens «plastisite­t». Dessuten er det påvist at pågangsmot og en sterk tro på at du kan laere noe nytt er ekstremt nyttig for nettopp å laere noe nytt. Derfor er det bedre å øve seg på noe du er dårlig til enn å gjøre det du allerede er god til.

Du trener

Like etter fysisk aktivitet løser du mentale oppgaver bedre enn før. Og trening som foregår i naturen og utfordrer balansen, som terrengsyk­ling og -løping, skjerper sansene og evnen til å tolke informasjo­n. Et effektivt blodomløp styrker dessuten transporte­n av oksygen og reduserer risikoen for hjernesykd­ommer.

Du er glad

Når du har det bra, leker eller er kreativ, frigir hjernen endorfiner på samme måte som når du trener. Endorfiner er kroppens egne legemidler mot både stress og smerter. Det betyr ofte at et endorfinki­ck er selvforste­rkende. Det er altså bra for hjernen hvis du har en "glasset er halvfullt i stedet for halvtomt"-tilnaermin­g til livet generelt.

Du konsentrer­er deg

Hvis hjernen havner i situasjone­r der den får anledning til å vaere 100 prosent fokusert, blir du flinkere til å løse nesten alle typer oppgaver. Men det krever at du ikke blir forstyrret av verken familie og venner, TV-en eller telefonen. Det mentale fokuset du oppnår ved yoga, har samme gunstige effekt.

 ?? ??
 ?? ?? Hjernen din elsker at du går inn i et yogastudio – og lar smarttelef­onen ligge igjen i garderoben.
Hjernen din elsker at du går inn i et yogastudio – og lar smarttelef­onen ligge igjen i garderoben.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway