i Form (Norway)

Guide: 3 enkle trinn til bedre vaner

-

1 Bli bevisst vanene dine

Hvis du ønsker å endre vanene dine, må du begynne med å bli klar over dem – og hva som trigger deg.

Hvis du for eksempel ønsker å spise mindre sukker, er det viktig å vite i hvilke situasjone­r du typisk faller for å spise søtsaker. Begynn derfor med å lage en enkel vanedagbok. Lag en kolonne for hva du gjør morgen, middag og kveld og i hvilke situasjone­r det skjer.

Gjør dette i tre uker, og du vil raskt se et mønster på hvilke situasjone­r som trigger deg og hvor mye søtt du faktisk spiser.

2 Form din nye vane og dermed identitet

Vaner handler i stor grad om identitet – om å bli noen. Begynn derfor ikke med å se på målet (for eksempel å løpe maraton), men fokuser i stedet på hvem du ønsker å vaere – for eksempel jeg ser på meg selv som en løper. Herfra må du handle og aktivere den nye mikrovanen, for det er handlingen­e dine som gir deg din identitet over tid. Hvis du for eksempel løper en liten tur annenhver dag, er du en løper. Du aktiverer den nye vanen din ved å følge de fire lovene nedenfor.

3 Fortsett, og belønn deg selv

Du har begynt – hurra! Nå skal du holde fast ved den nye atferden. Det er spesielt viktig at du overholder trinn 3, fordi repetisjon trumfer intensitet.

Det betyr at det er mye bedre å begynne i det små og bygge opp gradvis. Begynn for eksempel med å fjerne godteriet foran TV-en om kvelden i stedet for å kutte ut alt. Det er mye mer sannsynlig at du klarer å bryte vanen hvis prosjektet virker overkommel­ig. Husk å belønne deg selv når du lykkes med den nye atferden. Vi mennesker er så primitive at vi bare gjentar den atferden som blir belønnet. Hvis du er tålmodig, vil du etter hvert komme til et punkt der den nye atferden din har blitt så automatisk at du føler deg ukomfortab­el med ikke å gjøre den

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway