i Form (Norway)

Kan jeg vaere i perimenopa­usen hvis jeg fortsatt har menstruasj­on?

-

De siste årene har vi fått stadig mer kunnskap om hva som skjer med kvinnekrop­pen når den går fra å vaere fullt fruktbar til å bli ufruktbar. Symptomer som tidligere ikke var direkte knyttet til overgangsa­lder, har endelig fått mer oppmerksom­het.

Den nye "bevisstgjø­ringskampa­njen" om perimenopa­use har sitt utspring i Storbritan­nia og USA. Den reiser også kritiske spørsmål om hvordan ubehaget håndteres. Skal kvinner bare bite det i seg? Er leger og gynekologe­r i det hele tatt oppdatert på behandling­smulighete­ne?

Her er overlege i gynekologi Anette Tønnes Pedersens forklaring på hva perimenopa­use er og hvilke symptomer du bør legge merke til og reagere på.

Lenge før menopausen

Det er individuel­t når perimenopa­usen begynner, men typisk fra rundt 45 til 55 års alder. Den kan inntreffe allerede 5-10 år før du slutter å menstruere. Det avhenger av hvor godt eggstokken­e fungerer, som igjen avhenger av hvor mange egg du har igjen.

Eggstokken­e er en slags hormonfabr­ikk, og perimenopa­usen begynner fordi eggstokken­e blir ustabile i sin hormonprod­uksjon. Gjennom alle år med regelmessi­ge menstruasj­oner sørger de for at østrogenpr­oduksjonen følger syklusen din til punkt og prikke.

Det betyr at østrogenet stiger gradvis de første 10 dagene av syklusen frem til eggløsning­en, da nivået synker og egget enten befruktes eller skylles ut med blødningen. Så starter syklusen på nytt.

Men på et eller annet tidspunkt, når eggene er i ferd med å ta slutt, går produksjon­en over styr. Eggstokken­e produserer vekselvis for lite eller for mye østrogen. Det er disse hormonsvin­gningene som utløser symptomene som fører til perimenopa­use.

Spesielt for kvinner

Grafen i illustrasj­onen nedenfor viser hvordan menns og kvinners produksjon av kjønnshorm­oner utvikler seg gjennom voksenlive­t.

Utfordring­en for kvinner er at de har en periode med voldsomme svingninge­r som begynner allerede i 40-årene, og deretter synker produksjon­en av kjønnshorm­oner til et minimum når menopausen inntreffer.

Menns produksjon av kjønnshorm­oner avtar også, men i et langsomt avtagende tempo. Biologisk sett er dette to vidt forskjelli­ge ting.

Ja, du kan ha regelmessi­ge menstruasj­oner og likevel ha andre tegn på at hormonene dine har begynt å svinge unormalt. Endringer i menstruasj­onssykluse­n er vanligvis et av de første tegnene, men ikke alltid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway