i Form (Norway)

Rydd opp i TV-vanene

Hender det ofte at du setter deg ned for å se et spesielt program, og så har plutselig hele kvelden gått? Laer deg å styre TV-tittingen for å få mer tid til andre ting du drømmer om å gjøre.

-

Sett en tidsgrense

Bestem deg for hvor mye tid du skal bruke på å se på TV hver dag og hver uke. Hvilke programmer tilsvarer det? Hvor mye tid synes du barn maks kan spille på iPad-en hver dag? Er det ikke omtrent like mye tid du selv maksimalt bør bruke på å se på TV? Eventuelt kan du velge å gjøre andre ting før du setter på TV-en, som å rydde kjøkkenet eller gå en tur, for da ser du kanskje litt mindre enn før. Da blir det også lettere å overholde tiden. Du kan også velge å ha en mindre TV-pakke for å redusere mengden fristelser.

Beveg deg!

For hver time du ser på TV hver dag etter at du har fylt 25, reduserer du din forventede levetid med nesten 22 minutter, viser en australsk studie. Så usunt er det faktisk å vaere fysisk inaktiv – spesielt hvis du også sitter mye stille på jobben. Hvis du liker underholdn­ing, kan løsningen vaere å lytte til lydbøker mens du for eksempel gjør styrkeøvel­ser eller går tur. Du kan også kjøpe en mosjonssyk­kel og parkere den foran skjermen. På den måten regulerer du TV-tittingen samtidig som den blir mindre usunn. Nøkkelorde­t er aktivitet, som er det motsatte av inaktivite­t.

Finn en erstatning

Hva har du mest lyst til å bruke den frigjorte tiden på? Når du skal droppe en usunn vane, er det kjempevikt­ig at du erstatter den med noe annet. Det kan for eksempel vaere å lese en god bok eller prate med en venninne på telefonen. Når du finner andre måter å slappe av på, blir det mye lettere å unngå for mye TV-titting. Hvis du derimot ikke sørger for å erstatte en vane med noe annet, er det stor sannsynlig­het for at du går tilbake til gamle vaner og rutiner. Hvorfor? Fordi hjernen lynraskt gjentar kjente mønstre hvis du ikke passer på.

 ?? ?? Hvor mange timer om dagen ønsker du å bruke du til å se på TV?
Hvor mange timer om dagen ønsker du å bruke du til å se på TV?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway