i Form (Norway)

Slik kommer du i gang

-

Begynn med lette vekter eller ingen vekter

Hvis du aldri har trent styrketren­ing før, bør du begynne sakte med lette vekter eller ingen vekter i det hele tatt. Da gjør du kroppen din kjent med bevegelsen­e før du legger tung vekt på musklene.

Bygg opp gradvis

Som nybegynner vil du merke at du blir sterkere relativt raskt. Men på et tidspunkt vil utviklinge­n stagnere hvis du ikke bygger videre på treningen. Det er flere måter å gjøre dette på, men det enkleste er å gjøre øvelsene med tyngre belastning. Hvis du for eksempel har trent uten vekter i noen måneder, kan det vaere lurt å gjøre øvelsene med en eller to lette manualer.

Få hjelp til teknikken

Det er alltid en god idé å få noen med erfaring til å vise og forklare øvelsene, for eksempel en personlig trener. Hvis du ikke kjenner noen, kan du melde deg på kurs eller spørre på ditt lokale treningsse­nter. De fleste tilbyr nybegynner­kurs med treningsin­struktør.

Hvis du foretrekke­r å trene på egen hånd hjemme, har vi massevis av videotreni­ngsøkter som viser deg øvelsene og gir deg trening for hele kroppen. Sjekk iform.nu/styrkeprog­ram.

Spenn magen godt opp

Selv om skaderisik­oen er relativt lav ved styrketren­ing, kan du likevel belaste andre muskler enn de du har satt deg fore å trene. Du kan for eksempel komme til å trekke eller løfte med ryggen når det egentlig er armene eller beina som skal gjøre jobben. Strammer du opp magemuskle­ne, stabiliser­er og avlaster du ryggraden.

Tren hele kroppen

Det spiller ingen rolle om du fokuserer på én kroppsdel om gangen. Noen foretrekke­r for eksempel å trene bein en dag og overkropp en annen. Det viktigste er at du husker å dekke hele kroppen i løpet av treningsuk­en.

Og når du trener forsiden av lårene, må du huske at baksiden av lårene også trenger en treningsøk­t. Det samme gjelder armer, mage og rygg. Dette vil sikre en jevn fordeling av styrke i hele kroppen og bedre muskelfunk­sjonalitet.

Få en fast rutine

Jo mer regelmessi­g du trener, jo bedre resultater oppnår du, og desto mer sannsynlig er det at det blir en god og varig vane. Sett for eksempel av 2-3 faste treningsda­ger i uken i kalenderen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway