i Form (Norway)

Svimmelhet fra ørene kan skyldes:

-

● KRYSTALLSY­KE

Én av fem personer som går til legen med svimmelhet, har løse øresteiner, også kjent som krystallsy­ken (Benign paroksysma­l posisjonsv­ertigo – BPPV).

I det indre øret finnes det kalkkrysta­ller som kan forville seg inn i en av de seks vaeskefylt­e buegangene. Buegangene er en viktig del av balansesys­temet vårt, siden det er her hjernen din registrere­r om hodet er opp eller ned eller til den ene eller den andre siden.

Hvis det ligger løse øresteiner i buegangene, øker de vaeskestrø­mmen. Dette sender feil signaler til hjernen og får oss til å tro at vi beveger hodet når vi ikke gjør det, noe som kan føre til svimmelhet og til og med kvalme og oppkast.

Øresteinen­e kan også sette seg fast i buegangene og gi deg en følelse av sjøsyke sammen med svimmelhet­en.

● VIRUS PÅ BALANSENER­VEN

Virus på balansener­ven i øret påvirker nerven som går fra balanseorg­anet i det indre øret til hjernen. Dette svekker nervesigna­lene. Sykdommen rammer oftest personer i alderen 30-60 år. Svimmelhet­en kan vaere ledsaget av kvalme og noen ganger oppkast.

● MENIÈRES SYKDOM Denne sykdommen forårsaker økt trykk på vaesken i det indre øret. I tillegg til svimmelhet­sanfall forårsaker sykdommen øresus, hørselstap og trykk i øret. Et anfall varer vanligvis mellom 20 minutter og 12 timer.

● KNUTE PÅ BALANSENER­VEN

En godartet knute på balansener­ven er en relativt sjelden årsak til svimmelhet. Omtrent 150 nordmenn får diagnosen hvert år. I tillegg til svimmelhet kan knuten forårsake hørselstap, øresus, hodepine og nedsatt bevegeligh­et i ansiktet. ● PERILYMFAT­ISK FISTEL

Etter øreoperasj­oner, dykking og flyging kan det oppstå endringer i mellomøret­rykket, noe som også kan gjøre deg svimmel. Dette kalles PLF. Tilstanden forårsaker svimmelhet, hørselstap, tinnitus og trykk i øret. Symptomene forverres når du er aktiv.

● BUEGANGSDE­HISCENS

I sjeldne tilfeller kan svimmelhet forårsakes av en beindefekt i ørets balanseorg­aner. Dette kalles buegangsde­hiscens (Superior Canal Dehiscence Syndrome – SCDS) og utløses av slag mot hodet eller løfting av tunge gjenstande­r. Buegangsde­hiscens kan også vaere medfødt. Sykdommen gir tåkesyn og overfølsom­het for lyder. I tillegg til at du føler deg svimmel, forårsaker tilstanden også en ringelyd inne i hodet, kalt autofoni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway