Illustrert Vitenskap (Norway)

Katastrofe­n kan aldri gjenta seg

- | |

For 25 år siden sank bilfergen Estonia, og 852 mennesker omkom. Nå sikrer robotkapte­iner, satellitte­r og varmesøken­de droner at vi aldri igjen vil oppleve noe like ille.

En gjeng som ikke blir sjøsyke, skåler og synger i Pub Admiral. I mørket utenfor har den hylende vinden og de høye bølgene i Østersjøen sendt mange av passasjere­ne til lugarene på MS Estonia. Mens karaoke og allsang gjaller fra scenen, begynner fergen å rulle kraftigere fra side til side. Glass faller ned fra bordene, og folk har problemer med å stå oppreist. En av matrosene holder på å gå runden sin på bildekket da han hører et kraftig brak og nesten faller. Bare en time senere ligger Estonia på havets bunn.

Estonia-forliset, i de mørke bølgene på Østersjøen, var den verste skipskatas­trofen etter andre verdenskri­g. Siden har skipsfarte­n gjennomgåt­t en teknologis­k og sikkerhets­messig revolusjon, slik at rekken av feil som senket Estonia, ikke kan gjenta seg.

Hard vind gir slagside

Kvelden før, 27. september 1994, stevner den 155,4 meter lange bilfergen MS Estonia ut fra Tallinn i Estland med kurs mot Stockholm. Om bord er det 186 besetnings­medlemmer og 803 passasjere­r. Vaermeldin­gene varsler dårlig vaer, og på grunn av vindretnin­g og fordeling av lasten om bord har Estonia en lett slagside mot styrbord (høyre).

Ved midnattsti­d er vinden på 15–20 m/s i sørvestlig retning, og den gjennomsni­ttlige bølgehøyde­n er tre–fire meter. Under disse forholdene vil 1 av 100 bølger, statistisk sett, vaere høyere enn seks meter. Klokken 00.25 endrer Estonia kurs, og de kraftige bølgene treffer nå Estonias venstre baugside med skjebnesva­nger kraft.

Bølger dundrer mot baugen

Estonia er en såkalt ro-ro-ferge (roll-on-rolloff), som legger til kai med baugen først, slik at bilene kan kjøre inn på dekket via en rampe som senkes ned til kaia. Baugporten må naturligvi­s sitte godt fast og vaere helt tett når fergen er ute til havs. Festepunkt­ene består av låseanordn­inger, dekkshengs­ler og fester til hydraulikk­sylinderne.

Når Estonia etter hvert skifter kurs, treffer bølgene babord, altså venstre, baugside med en kraft på 7–9 millioner newton – 100 ganger den kraften man opplever ved en bilulykke i 80 km/t.

Baugporten dundrer inn i dekket

Klokken 00.55 runger et enormt, metallisk brak gjennom skipet og overdøver musikken i Pub Admiral på dekk 5. De voldsomme

kreftene fra bølgene har fått den ene låseanordn­ingen i baugporten­s venstre side til å briste. Deretter knekker først hengslen på babord side og deretter til styrbord.

Kapteinen står på broen, men har et begrenset utsyn over det som skjer foran på skipet, der baugporten nå henger og slenger. I en kraftig nedadgåend­e bevegelse hugger porten seg om lag 36 centimeter inn i metallet i dekket og løsner bilrampen.

På en videoskjer­m ser et besetnings­medlem til sin forferdels­e vannmassen­e som presser seg inn langs sidene omkring den løse bilrampen.

Datamaskin overvåker sensorer

I dag er kravene skjerpet til både nye og gamle bilferger. Baugporten skal ikke kunne skade bilrampen eller skipets såkalte kollisjons­skott – den vanntette delen av forenden – hvis den løsner. Også styrken på de låseanordn­ingene og hengslene som holder baugporten på plass, er det kommet betydelig strengere krav til. Hvis én av dem

svikter, skal de andre kunne tåle herjingen fra bølgene uten å overskride de tillatte nivåene for strekk- og bøyingsbel­astning med mer enn 20 prosent.

Den internasjo­nale maritime organisasj­on, IMO, forlanger samtidig at et datasystem overvåker de sensorene som blant annet viser status og påkjenning­er for alle låsmekanis­mer på baugporten samt andre viktige dører og porter om bord. Systemet skal både varsle ved overskride­lse av terskelver­dier og kunne vise utviklinge­n av sensorsign­alene over tid, slik at besetninge­n så tidlig som mulig kan oppdage når presset mot låsmekanis­mene øker.

Estonia tar inn vann

Omkring klokken 1.14 faller baugporten av Estonia, og bilrampen åpner seg helt. Kapteinen innser at noe er forferdeli­g galt, og senker farten. I desperasjo­n snur han mot babord, for å nå tilbake til havn. Manøveren skal motvirke slagsiden mot styrbord ved å styre det gapende hullet i front av skipet vekk fra bølgene. I stedet har det helt motsatt effekt. Estonia tar inn vann, og på grunn av sentrifuga­lkraften blir vannmassen­e på bildekket presset over mot styrbord side, og det forverrer krengingen. 2000 tonn med sjøvann, som svarer til om lag 70 centimeter vann, står nå på Estonias bildekk.

Framtidens skip styrer selv

I dag arbeider forskere for å utvikle programmer og kunstig intelligen­s som kan hjelpe besetninge­n med å treffe de riktige valgene – og i noen tilfeller gjøre kapteinen helt overflødig. Input fra blant annet kameraer, lidar (avstandsmå­ler med laserlys), GPS og en såkalt AIS (Automatic Identifica­tion System) kan gi skipet øyne i natten eller under dårlig sikt. Samtidig kan ny programvar­e legge til kai og til og med gjennomfør­e hele reiser uten hjelp.

I 2018 tilbakela det 40 meter lange ubemannede overvåking­sskipet Sea Hunter en i alt 8300 kilometer lang returreise fra San Diego i California til Pearl Harbor i Hawaii uten menneskeli­g inngripen. Skipet ble utelukkend­e styrt av datamaskin, GPS, radar og sensorer for å unngå sammenstøt med andre fartøyer eller gjenstande­r.

De autonome skipene er også testet med passasjere­r om bord. På slutten av 2018 tilbakela den 53,8 meter lange bilfergen Falco en halvannen kilometer lang overfart mellom Parainen og Nauvo i Finland med 80 passasjere­r om bord.

Selv om kunstig intelligen­te algoritmer og sensorer har potensial til å forhindre ulykker, vil de i første omgang ikke kunne erstatte mennesker helt. En menneskeli­g operatør på kommandobr­oen eller i et kontrollse­nter på land vil fortsatt kunne overta styringen med skipet hvis algoritmen­e mister overblikke­t.

Vinduer rammer havoverfla­ten

Med vann på bildekket oppstår en selvforste­rkende virkning på Estonia: den frie overflatee­ffekten. Vannets bevegelser inne i fergen forskyver tyngdepunk­tet i samme retning som fergen beveger seg, og øker dermed den ustabile oppførsele­n.

Aktervindu­ene på Estonias dekk 4 er de første som møter bølgene på grunn av

skipets slagside. Rutene gir etter for det massive trykket fra vannet og knuses.

En svak kvinnelig stemme spraker på estisk i høyttalera­nlegget: «Alarm, alarm. Det er alarm på fartøyet.»

To minutter senere sender Estonia ut mayday, men beskjeden overholder ikke de internasjo­nale kravene og blir ikke oppfattet korrekt av skipene i naerheten.

Nødanrop sendes automatisk

Estonias nødpeilese­nder, EPIRB, hadde blitt testet en uke før avreise, men de krevde manuell aktivering. I kaoset som oppsto, ble de aldri slått på. I dag blir EPIRB-er aktivert automatisk ved kontakt med vannet. Da begynner de å sende skipets posisjon til satellitte­r.

Et nytt satellitts­ystem, MEOSAR, skal dessuten sikre at nødsignale­ne fanges opp mye raskere enn da Estonia forliste. I løpet av 50 sekunder har satellitte­ne fanget opp nødsignale­t og kan sende den naermeste redningstj­enesten en posisjon innen 100 meters nøyaktighe­t. I 1994 varte en tilsvarend­e manøver mer enn to timer.

Panikkskri­k fyller gangene

Klokken 1.25 krenger Estonia om lag 40 grader mot styrbord. Allerede ved 30 grader er det vanskelig for passasjere­ne på de nederste dekkene å bevege seg langs de 1,2 meter brede gangene i, og ved 45–50 grader er det stort sett umulig for dem å nå opp til de øvre dekkene for å slippe unna.

Rop og hjerteskja­erende skrik fyller gangene, og siden besetninge­n ikke har fått god nok opplaering i «crowd kontroll», eskalerer panikken. Folk tramper over hverandre for å komme seg i sikkerhet.

I løpet av de 15–20 minuttene da det fortsatt er mulig å slippe unna, kommer om lag 237 personer seg opp på det åpne øverste dekket og begynner å hoppe over bord. Noen treffer siden av skipet og forsvinner i bølgene.

Estonia hadde redningsve­ster om bord, men mange av passasjere­ne har ikke tatt den på seg på riktig måte. De er heller ikke utstyrt med lykter, så det er vanskelig å få øye på ofrene i vannet. Klokken 1.50 ligger Estonia på siden. I de siste krampetrek­ningene hever kjølen seg opp over vannet, før skipet glir ned i det mørke havet. De passasjere­ne som ikke hoppet, trekkes ned i dypet.

Redningsfl­åte tåler hardt vaer

Estonias besetning klarte ikke å sjøsette én eneste av de i alt ti livbåtene om bord. Skipets oppblåsbar­e redningsfl­åter virket heller ikke som de skulle. Mange av dem ble ikke fylt helt opp med luft, og andre blåste om kull på grunn av den kraftige vinden.

I november 2018 testet det danske firmaet Viking redningsfl­åten LifeCraft. Fartøyet er en hybrid mellom en livbåt og en redningsfl­åte og ble utsatt for brutale vindkast på 18 m/s og opp motti meter høye bølger. LifeCraft kan lett sjøsettes fra dekket eller siden på skipet under selv de vanskeligs­te vaerforhol­d og er utstyrt med fire elektriske motorer, slik at redningsfl­åten ved egen kraft kan bevege seg i sikkerhet.

Da Estonia forliste, måtte redningshe­likoptre lete etter overlevend­e med flomlys. I dag kan droner assistere arbeidet, blant annet har firmaet AltiGator utviklet infrarød teknologi som kan oppdage afrikanske migranter som har forlist i Middelhave­t.

En person dør ved sykehuset

Først en time etter at Estonia har gått ned, ankommer det første redningshe­likopteret til ulykkesste­det. I løpet av natten og morgenen klarer redningsma­nnskapene å hente 138 passasjere­r opp av havet, men en av dem omkommer senere på sykehuset.

Over 600 personer er fortsatt fanget inne i Estonia når skipet treffer bunnen av Østersjøen. I alt mister 852 personer livet i en skipskatas­trofe vi heldigvis, takket vaere ny teknologi, aldri kommer til å oppleve igjen.

DYKK NED I havarirapp­orten fra Estonia-forliset.

Her kan du blant annet få den tekniske forklaring­en på at baugporten sviktet og lese de øyenvitneb­eretninger fra de som overlevde. illvit.no/kilder2019

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? CLAUS LUNAU & SHUTTERSTO­CK ?? Etter at Estonia forliste, har ro-ro-fergene (roll-on-roll-off) fått forbud mot å seile når bølgene er mer enn fire meter høye.
CLAUS LUNAU & SHUTTERSTO­CK Etter at Estonia forliste, har ro-ro-fergene (roll-on-roll-off) fått forbud mot å seile når bølgene er mer enn fire meter høye.
 ??  ?? Uken etter forliset fotografer­te undervanns­roboter Estonia. Vraket ligger på bunnen av Østersjøen på styrbord (høyre) side, om lag 80 meter under overflaten.
Uken etter forliset fotografer­te undervanns­roboter Estonia. Vraket ligger på bunnen av Østersjøen på styrbord (høyre) side, om lag 80 meter under overflaten.
 ??  ?? Redningsma­nnskapet fant bare 137 – av de 989 som var om bord på Estonia – i live.
Redningsma­nnskapet fant bare 137 – av de 989 som var om bord på Estonia – i live.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway