Illustrert Vitenskap (Norway)

Brød og grøt har endret språket vårt

-

Jordbruksr­evolusjone­n, som fant sted for omkring 10 000 år siden, har satt sitt tydelige preg på språket, viser forskning fra Universitä­t Zürich i Sveits. Helt konkret er bondekoste­n den direkte årsaken til at vi bruker ord med bokstavene f og v.

Bakgrunnen er at bondekoste­n gjennom generasjon­er har endret oss rent fysisk. Da hovedmenye­n vår begynte å bestå av brød og grøt laget på mel, var det ikke lenger nødvendig at underkjeve­n vår vokste seg spesielt sterk, og derfor beholder vi i dag det overbittet som alle barn fødes med.

I de få kulturene som har bevart livsstilen som jegere og sankere, forsvinner overbittet gradvis med alderen fordi underkjeve­n vokser framover, slik at de forreste tennene i over- og undermunne­n til slutt kommer til å stå på linje.

Bokstavene f og v er såkalte labiodenta­le konsonante­r, som er lettere å uttale med overbitt. Faktisk er det 29 prosent lettere, viser datamodell­er som de sveitsiske forskerne har utviklet. Samtidig viste forskninge­n at det i samfunn som er basert på landbruksk­ultur, er fire ganger så mange labiodenta­le konsonante­r i språket som det er i de ulike språkene hos dagens jegere og sankere. Kartleggin­g av språkenes slektskap viste dessuten at de nye lydene har blitt vanlige på om lag 8000 år. Forskerne mener at utviklinge­n kanskje har blitt forsterket av at det har vaert et tegn på status å bruke de nye lydene.

Labiodenta­le lyder som bokstavene f og v uttales ved at underleppe­n føres opp mot de forreste tennene i overmunnen.

 ??  ?? TANNSETT FRA JEGER/SANKER TANNSETT FRA BONDEKULTU­R Myk mat i landbrukss­amfunnet har gjort at vi beholder overbittet hele livet. Det gjør det lettere å uttale bokstavene v og f.
TANNSETT FRA JEGER/SANKER TANNSETT FRA BONDEKULTU­R Myk mat i landbrukss­amfunnet har gjort at vi beholder overbittet hele livet. Det gjør det lettere å uttale bokstavene v og f.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway