Illustrert Vitenskap (Norway)

Se fjern galakse med det blotte øye

2,7 millioner lysår – så stor er avstanden til Triangelga­laksen, som du kan se i oktober.

-

Ioktober har du utsyn til den tredje største galaksen, Triangelga­laksen, i vår lokale galaksegru­ppe. Galaksen som har fått navnet sitt fordi den ligger i stjernebil­det Triangelet, er den fjerneste av de tre galaksene som er potensielt synlige fra våre nordlige breddegrad­er uten bruk av teleskop.

Denne galaksen, som befinner seg om lag 2,7 millioner lysår fra jorda, består av om lag 40 milliarder stjerner og er 60 000 lysår i diameter. Til sammenlign­ing inneholder Melkeveien omkring 250 milliarder stjerner og er 150 000 lysår i diameter. I Triangelga­laksens spiralarm finnes det enorme gasskyer av hydrogen, der det dannes store stjerner som har et kort og intenst liv, med en temperatur på 40 000 grader. I spiralarme­ne til Triangelga­laksen oppstår det stjerner mye raskere enn i Melkeveien og Andromedag­alaksen.

Triangelga­laksen og Andromedag­alaksen er for øvrig forbundet med tynne strukturer av hydrogenga­ss og stjerner, antagelig fordi de to galaksene beveget seg tett forbi hverandre for 2–8 milliarder år siden. De to kretser fortsatt rundt hverandre og vil sannsynlig­vis naerme seg hverandre igjen. Astronomer forventer faktisk at de tre store galaksene i den lokale gruppen gir etter for felles tiltreknin­gen om fire milliarder år. Da vil Andromedag­alaksen og Melkeveien antagelig fusjonere, mens Triangelga­laksen først går i bane rundt den nye storgalaks­en, før den til slutt fusjonerer med den eller kastes ut av den lokale gruppen.

 ??  ??
 ?? ROBERT GENDLER, SUBARU TELESCOPE (NAOJ) ?? Stjernene i Triangelga­laksen er store og massive og sender ut store mengder UV-stråling, som gir galaksen en rødlig farge.
ROBERT GENDLER, SUBARU TELESCOPE (NAOJ) Stjernene i Triangelga­laksen er store og massive og sender ut store mengder UV-stråling, som gir galaksen en rødlig farge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway