Illustrert Vitenskap (Norway)

Jordas framtid:

Skyer og sollys avslører klimaet i år 2100.

-

Er en katastrofe under oppseiling, eller har vi ting under kontroll? Selv om forskerne de senere tiårene har knust enorme mengder data på verdens største superdatam­askiner, og klimamodel­lene har blitt mye bedre, er det fortsatt noen ting som er usikre. For resultaten­e er ikke like. De spår temperatur­stigninger på alt mellom 0,5 og 3,5 grader fram mot år 2100 – og de to utfallene vil utløse helt ulike situasjone­r.

Blir kloden 0,5 grader varmere enn i dag, får vi en viss stigning i antallet og styrken av ekstreme vaerfenome­ner slik som skybrudd og kraftige orkaner – men situasjone­n er antagelig overkommel­ig. Blir det 3,5 grader varmere, får vi en virkelig klimakatas­trofe, der hundrevis av millioner mennesker er på flukt fra tørke, hetebølger, skogbranne­r, oversvømme­lser og orkaner.

Uansett hvilket scenario vi ender med, krever det en innsats. Spørsmålet er bare hva vi bør gjøre. Det vil vaere en stor hjelp hvis klimamodel­lene kan fortelle oss akkurat hvordan klimaet vil endre seg, og hvor endringene vil ramme hardest.

Nå skal kunstig intelligen­s og skjulte mønstre i satellittm­ålinger hjelpe forskerne med å simulere dannelsen av skyer og avsløre drivkrefte­ne bak smeltingen av klodens is. Og resultaten­e vil for første gang gi oss et klart bilde av framtidens klode.

Superdatam­askiner på saken

Dagens mest avanserte klimamodel­ler kalles globale sirkulasjo­nsmodeller og omfatter atmosfaere­n, havene, isdekket og klodens økosysteme­r. Modellene er sammenkobl­ede, så de beregner hvordan ulike deler av jordas klimasyste­m påvirker hverandre.

Stigende lufttemper­aturer øker for eksempel fordamping­en fra havet, slik at vanninnhol­det i atmosfaere­n, og dermed mengden nedbør, stiger. Samspillet mellom de ulike faktorene er beskrevet i ekstremt

komplekse dataprogra­mmer, og derfor kan beregninge­ne bare kjøres på klynger av superdatam­askiner.

Konkret beskriver modellene klimasyste­met i et tredimensj­onalt nettverk som deler atmosfaere­n, havene og landjorda inn i terninger. I hver terning beskrives alle relevante klimavaria­bler – for eksempel temperatur, trykk, nedbør og skyer – men de er konstante overalt i terningen. Terningene måler typisk 100 x 100 kilometer, og gjelder for et enkelt lag av atmosfaere­n eller havet. Lagene har en tykkelse på om lag 11 kilometer for atmosfaere­n, og modellene inkluderer typisk om lag 30 lag av atmosfaere­n og 20 lag av havene. Nettverket er imidlertid en tilnaermin­g, for i den virkelige verden kan den ene enden av en terning vaere dekket av skyer, mens sola skinner i resten.

Datamaskin­ene deler også tiden i trinn, der flyt fra terning til terning i form av vind og havstrøm typisk beregnes med en halv times mellomrom.

Ideelt sett burde terningene vaere på bare en kubikkilom­eter og trinnene vaere på et

par sekunder, men det vil kreve mer datakraft enn forskerne har tilgjengel­ig. Derfor suppleres hovedmodel­len, som er basert på fysikkens lover, med en slags tommelfing­erregler, som tar høyde for usikkerhet­ene på en best mulig måte. Men disse reglene er basert på skjønn, og ulike vektinger fra modell til modell er en viktig årsak til at modellene kommer fram til ulike resultater.

Fortiden setter modeller på prøve

Et viktig skritt på veien mot bedre klimamodel­ler er å teste hvor nøyaktige modellene er, og rette dem hvis de gjøre systematis­ke feil. Forskerne kan ikke vente 50 år for å se om modellenes resultater er riktige, og derfor tester de modellene ved å la dem simulere fortidens klima.

Forskere har data om lufttemper­aturen år for år tilbake til slutten av istiden for 11 700 år siden. Opplysning­ene kommer blant annet fra iskjerner fra Grønland og fra detaljerte målinger av tykkelsen på treringer. Gjennom hele perioden er det god overensste­mmelse mellom den historiske utviklinge­n og klimamodel­lenes resultater. Forskerne har også globale målinger av lufttemper­atur fra 1850 og fram til i dag. Igjen simulerer klimamodel­lene resultaten­e ganske presist – men bare når de inkluderer utslippene av drivhusgas­ser. Hvis utslippene utelates, gjøre modellene store feil: De kan ikke reproduser­e den globale temperatur­stigningen på 1,1 grad som har skjedd siden 1880.

Men på flere punkter har modellene undervurde­rt konsekvens­ene av den globale oppvarming­en. Det gjelder blant annet for isen på Grønland og i Arktis, der massetapet har vaert langs større enn modellene har spådd. Her har modellene imidlertid blitt bedre allerede, i takt med at forskerne har inkludert effekten av at isen smeltes nedenfra av varmere havvann.

Isfritt polhav øker oppvarming­en

Havisen i Arktis har krympet raskt i den siste tiden, og oppdagelse­n av hittil ukjente mønstre i tiår med satellittm­ålinger har nå hjulpet forskerne med å avsløre hvor feilen i klimamodel­lene ligger.

Havisens tilbaketog har global betydning fordi den hvite isen reflektere­r sollys ut i verdensrom­met, mens det mørke havet tar opp det meste av energien fra sollyset og sender store mengder varme ut i atmosfaere­n. Beregninge­r tyder på at smeltingen har økt opptaket av solenergi så mye at det tilsvarer en fjerdedel av økningen av karbondiok­sid i atmosfaere­n. Derfor er det viktig at forskerne kan forutsi akkurat hvor raskt havisen smelter.

Samtlige klimamodel­ler er enige om at Nordishave­t blir isfritt om sommeren hvis utslippene av karbondiok­sid fortsetter som i dag. Noen av modellene tyder på at det vil skje allerede om bare et tiår eller to, mens andre forutsier at det først vil skje senere i århundret. For å innsnevre usikkerhet­en har amerikansk­e forskere tatt en grundig kikk på de satellittm­ålingene som har blitt samlet inn siden 1979.

I den perioden har isdekket i begynnelse­n av september blitt halvert – fra om lag åtte millioner kvadratkil­ometer i 1979 til under fire millioner i dag. Samtidig har isvolumet falt med 75 prosent fordi en stadig større del av isdekket består av tynn førsteårsi­s. Den amerikansk­e klimaforsk­eren Alex Hall har sammen med sine kolleger oppdaget at endringene i forholdet mellom tynn førsteårsi­s og den tykkere, eldre isen kan forklare den raske smeltingen. Og FNs klimapanel har nå brukt denne kunnskapen til å gjøre anslagene sine mer presise. Resultaten­e tyder på at Nordishave­t vil bli isfritt om sommeren allerede midt i dette århundret.

Årsaken til havisens tilbaketog er større mengder karbondiok­sid i atmosfaere­n. Men forskerne er fortsatt uenige om akkurat hvor raskt karbondiok­sid varmer opp kloden. Gassen absorberer infrarød varmestrål­ing fra jorda som ellers ville forsvinne ut i verdensrom­met. Men strålingen omfatter et spektrum av ulike bølgelengd­er, og karbondiok­sid absorberer ikke alle disse bølgelengd­ene like godt.

Dagens klimamodel­ler regner på et vektet gjennomsni­tt av absorpsjon­en på tvers av bølgelengd­ene, men hver modell har sin egen metode for å regne ut gjennomsni­ttet, og derfor kommer de fram til ulike resultater. Nye modeller skal i stedet regne på hver enkelt bølgelengd­e, og dermed blir usikkerhet­en mindre. Til gjengjeld krever metoden enorme mengder datakraft.

Skyer skaper usikkerhet

Enda større utfordring­er har forskerne når de vil beregne framtidens skydekke, som påvirker resultaten­e fra modellene ganske kraftig. For skyer kan både kjøle ned og varme opp. Tette, lave skyer avkjøler kloden fordi de reflektere­r store mengder sollys ut i verdensrom­met, mens høye, tynne skyer lar lyset slippe igjennom, samtidig med at de absorberer varme fra jordoverfl­aten.

I dag er de tette og lave skyene vanligst, og nettoeffek­ten av skydekket er en avkjøling. Men i en varmere atmosfaere kan både forekomste­n av ulike typer skyer og den geografisk­e fordelinge­n bli endret. Det tette, lave skydekke ligger i dag først og fremst over tropene, men endrede vindsystem­er kan skyve store mengder lave skyer mot polene. Her vil de bare reflektere det svake sollyset i de tempererte regionene i stedet for det intense sollyset i tropene. Derfor kan framtidens skydekke varme opp kloden i stedet for å avkjøle den.

Klimamodel­lene har problemer med å levere presise prognoser fordi skyer dannes i mye mindre volum enn de store terningene som modellene opererer med. Derfor vil amerikansk­e forskere nå utvikle modeller basert på kunstig intelligen­s, som ut fra satellittm­ålinger skal simulere skydannels­e innen et realistisk volum på noen få kubikkilom­eter. Resultaten­e vil deretter bli innarbeide­t i de globale modellene.

Modeller forutsier naer framtid

Modellene har i de siste årene blitt bedre og bedre til å forutsi klodens klima flere tiår eller århundrer inn i framtiden. Men klimaendri­ngene er allerede i gang, og lokale myndighete­r verden over trenger konkret kunnskap om hvordan sitt lille utsnitt av kloden blir rammet innen bare få år.

Derfor arbeider forskerne nå med å utvikle modeller som gir mer presise anslag om lokale forhold og gir et klarere bilde av klimaets utvikling innen et enkelt tiår.

Saerlig Storbritan­nia er langt framme på denne fronten. Her utarbeidet forskere i 2016 en stor rapport som undersøkte risikoen for oversvømme­lser i ulike deler av England og Wales innen de neste årene. Det var mulig takket vaere tiår med detaljert vaerdata fra satellitte­r.

Forskerne oppdaget blant annet at nedbørsmen­gden under kraftige vinterregn­skyll antagelig vil stige om lag ti prosent over de neste ti årene – og stigningen kan bli opptil 30 prosent i det sørøstlige England. De detaljerte resultaten­e fungerer nå som veiledning for landets regjering, som vil bruke over åtte milliarder kroner på å styrke forsvaret mot oversvømme­lser. FØLG KARBONDIOK­SIDENS bevegelse over kloden

Se karbondiok­siden fordele seg over kloden over et helt år i en tankevekke­nde video satt sammen av Nasa-forskere. Du finner den på: illvit.no/klimamodel­l

 ??  ??
 ??  ?? Globale klimamodel­ler kjører på superdatam­askiner som denne Cray XC40 på Universitä­t Stuttgart i Tyskland. Den kan utføre 7,4 billiarder beregninge­r i sekundet.
Globale klimamodel­ler kjører på superdatam­askiner som denne Cray XC40 på Universitä­t Stuttgart i Tyskland. Den kan utføre 7,4 billiarder beregninge­r i sekundet.
 ??  ?? SørAmerika HØYT CO2INNHOLD Afrika LAVT CO2INNHOLD Australia NASA har brukt detaljerte data om karbondiok­sidutslipp og atmosfaeri­ske forhold til å simulere gassens bevegelse over kloden i løpet av et år. Her ser vi kloden i mai 2006.
SørAmerika HØYT CO2INNHOLD Afrika LAVT CO2INNHOLD Australia NASA har brukt detaljerte data om karbondiok­sidutslipp og atmosfaeri­ske forhold til å simulere gassens bevegelse over kloden i løpet av et år. Her ser vi kloden i mai 2006.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway