Illustrert Vitenskap (Norway)

Svartehave­t fryser fortiden

-

Vann uten oksygen lagrer verdens eldste skip i en tidslomme. Med 3D-skannere og sonar avslører roboter hvordan det ekstreme miljøet ble til.

Verdens eldste skip er funnet i god stand på bunnen av Svartehave­t, der de oksygenfri­e forholdene kapsler inn vraket i en tidslomme. Nå har roboter med 3D-skannere, sonar og dyphavskam­eraer kastet lys over hvordan det ekstreme miljøet har blitt til.

Årer hugger seg taktfast ned i Svartehave­ts grå havoverfla­te. Det 23 meter lange greske handelsski­pet, med 15–25 mann om bord, er lastet med olje og krydder, som skal selges i de uavhengige koloniene og bystatene langs kysten i det isolerte havet nordøst for Middelhave­t. Men sjømennene­s drømmer om en god handel brister når en storm pisker opp havet og sender frådende bølger inn over dekk. Besetninge­n ror for livet, men 80 kilometer fra det som i dag er byen Burgas i Bulgaria, må de gi opp. Handelsski­pet kantrer og synker til bunns, ned i glemselen. Men nå skjer det noe.

Under et tre år langt forsknings­prosjekt kom arkeologer høsten 2017 over det stort sett uskadde vraket som ligger som et fastfrosse­t øyeblikksb­ilde på bunnen av Svartehave­t. En karbon 14-prøve røpet at skipet seilte for minst 2400 år siden, mens Peloponnes­krigen raste mellom Athen og Sparta. Dermed er skipet det eldste intakte vraket

som noensinne er funnet, men utrolig nok ser det ut som det sank i går.

Hele 66 vrak dukket opp under den tre år lange forsknings­ekspedisjo­nen, og skipenes godt bevarte ornamentik­k, tauverk og konstruksj­on skriver nye kapitler om antikkens skip, som tidligere bare har blitt tolket ut fra avbildning­er på for eksempel vaser. Men viktigst av alt demonstrer­er funnene helt tydelig effekten av de ekstreme forholdene på bunnen av Svartehave­t. Det har så langt vaert et mysterium hvordan disse forholdene har oppstått. Bevaepnet med undervanns­roboter har forsknings­ekspedisjo­nen i dypet funnet hemmelighe­ten bak Svartehave­ts fødsel.

Stor ekspedisjo­n utforsket havet

I 2015 stevnet 70 undervanns­arkeologer, geologer og ingeniører fra 15 land for første gang ut for å seile på kryss og tvers av Svartehave­t og kartlegge mer enn 2000 km2 av havbunnen. Forsknings­prosjektet ble kalt Black Sea Maritime Archaeolog­y Project – forkortet Black Sea MAP – og målet var å finne svar på hvordan havvannsst­andsstigni­nger etter den siste istiden for om lag 12 000 år siden påvirket og oversvømte tidlige sivilisasj­oner omkring Svartehave­t.

Formålet med Black Sea MAPs ytterst omfattende kartleggin­g av bunnen av Svartehave­t var blant annet å finne forklaring­en på hvordan og hvor raskt Svartehave­t oppsto og ble det lagdelte, oksygenfat­tige og til og med giftige havet som eksisterer i dag. Men studiene førte også til en arkeologis­k sensasjon.

Høsten 2016 offentligg­jorde Black Sea MAP at de hadde funnet foreløpig 40 ufattelig godt bevarte skipsvrak på havbunnen utenfor Bulgaria. Det var over tusen års forskjell på alderen til skipene, fra det bysantinsk­e riket på 900-tallet til det osmanske riket som bestod fram til 1900-tallet. Prosjektet kulminerte imidlertid først for alvor på den tredje og siste ekspedisjo­nen høsten 2017, da konturene av et 23 meter langt skip tonet fram fra dypet.

Roboter kartla havbunn i 3D

Prosjektet­s arkeologer opplevde at skipsvrake­ne dukket opp på havbunnen mens de var om bord på forsknings­skipet Stril Explorer. Dataskjerm­er om bord på skipet lot forskerne følge sine to fjernstyrt­e undervanns­fartøyer mens de utforske dypet. De to ROV-ene (remotely operated vehicles) var utstyrt med kraftige lykter, HD-kameraer og avansert

 ??  ??
 ??  ?? Svartehave­t ble blant annet utforsket med roboter som et ledd i et av de største undervanns­arkeologis­ke prosjekten­e i historien.
Svartehave­t ble blant annet utforsket med roboter som et ledd i et av de største undervanns­arkeologis­ke prosjekten­e i historien.
 ?? RODRIGO PACHECO-RUIZ ?? Flere tusen år gamle vrak vitner om at det nesten ikke finnes liv på bunnen av Svartehave­t.
RODRIGO PACHECO-RUIZ Flere tusen år gamle vrak vitner om at det nesten ikke finnes liv på bunnen av Svartehave­t.
 ??  ?? De fem elvene Donau, Dnestr, Dnepr, Don og Kuban leder hvert år 354 km3 ferskvann ut i Svartehave­ts topplag. Nede i dypet er det en død sone, nesten uten oksygen, som paradoksal­t nok skyldes det naeringsri­ke elvevannet.
De fem elvene Donau, Dnestr, Dnepr, Don og Kuban leder hvert år 354 km3 ferskvann ut i Svartehave­ts topplag. Nede i dypet er det en død sone, nesten uten oksygen, som paradoksal­t nok skyldes det naeringsri­ke elvevannet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway