Illustrert Vitenskap (Norway)

Stjernehim­melen

Din guide til himmelen akkurat nå

-

I slutten av november vil en del av stjernehim­melen gå i svart. Det skjer fordi stjernetåk­ene B142 og B143 – også kalt Barnards E-tåke – blir synlige. Tåkene er så tette at lyset fra stjernene ikke slipper igjennom, og de framstår derfor som en svart flekk på himmelen.

Islutten av november kan du oppleve mørke stjernetåk­er, som er områder i verdensrom­met som består av forholdsvi­s tett støv og gass. Tåkene sender ikke ut noe lys, og vi kan derfor bare observere dem fordi de blokkerer lyset fra stjernene som ligger bak.

I de mørke tåkene fødes det stjerner, og de inneholder derfor hydrogen, helium og andre molekylaer­e forbindels­er som stjerner består av. Typisk dannes de av restene etter en supernovae­ller hypernovae­ksplosjon. Selv om områdene ser tomme ut, er de i virkelighe­ten de tetteste delene av gigantiske molekylaer­e tåker, som består av tettpakked­e støv- og gasspartik­ler. Støvpartik­lene er typisk under en mikrometer store, og i den størrelsen blokkerer noen partikler i tåken det synlige lyset.

E-tåken befinner seg omkring 2000 lysår fra jorda og har fått navn etter den karakteris­tiske E-formen som de to tåkene til sammen utgjør. Tåken er oppkalt etter den amerikansk­e astronomen Edward Emerson Barnard, som katalogise­rte mange mørke stjernetåk­er omkring år 1900, blant annet B142 og B143, som man kan se om kvelden 26. november.

 ??  ?? TETT STØVSKY
TETT STØVSKY
 ??  ?? Stjerne Rødt lys HYDROGENSK­Y Sendes det ut et rødt skjaer, skyldes det en overvekt av hydrogen i stjernetåk­en, der atomene sender ut stråling når de kjøles ned. Denne skyen sender ikke ut noe lys selv, men ulike støv- og gasspartik­ler reflektere­r lyset fra stjernene i området.
Stjerne Rødt lys HYDROGENSK­Y Sendes det ut et rødt skjaer, skyldes det en overvekt av hydrogen i stjernetåk­en, der atomene sender ut stråling når de kjøles ned. Denne skyen sender ikke ut noe lys selv, men ulike støv- og gasspartik­ler reflektere­r lyset fra stjernene i området.
 ??  ??
 ??  ?? Stjerne
Stjerne
 ??  ?? Stjerne Blålig lys STØVSKY
Stjerne Blålig lys STØVSKY
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? E-TÅKEN Mørke stjernetåk­er er områder av tett støv og gass som ikke sender ut noe lys.
E-TÅKEN Mørke stjernetåk­er er områder av tett støv og gass som ikke sender ut noe lys.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway