Illustrert Vitenskap (Norway)

Mystisk stjerne har gjenoppstå­tt fra de døde

-

I stjernebil­det Kassiopeia har tyske astronomer oppdaget en helt usedvanlig stjerne. Fra midten av en stjernetåk­e stråler den 40 000 ganger så sterkt som sola, men det er ingen tegn til at strålingen skapes av fusjon av hydrogen og helium, som i andre stjerner. Samtidig sender den ut en strøm av partikler med elektrisk ladning, en solvind, som er så kraftig at den burde stamme fra to stjerner.

Kanskje er hemmelighe­ten at stjernen en gang nettopp har vaert to stjerner, mener astronomen­e fra universite­tet i Bonn. Ikke to levende, lysende stjerner som vår egen sol, men to utbrente og døde stjerner, såkalte hvite dverger. Hvis astronomen­e har rett, er den merkelige stjernen skapt av et veldig sjeldent fenomen der to hvite dverger kretser tettere og tettere rundt hverandre og til slutt møtes og smelter sammen. Den felles massen er da stor nok til at kjernepros­essene i stjernen gjenoppstå­r, ikke med hydrogen og helium som drivstoff, men derimot med tyngre grunnstoff­er som oksygen og neon. Det skaper den kraftige strålingen som ikke ligger i det synlige spektrumet, men er infrarødt lys.

Teorien kan også forklare den kraftige solvinden som slynges vekk med 58 millioner km/t. Det ville ikke vaere mulig hvis den kom fra en normal hvit dverg.

Astronomen­e anser det selv som et lykketreff at de fant data som tyder på at stjerner kan omstartes på denne spesielle måten. De anslår at det i Melkeveien bare finnes en håndfull stjerner som har gjennomlev­d prosessen. Og de lever ikke lenge. En gjenoppstå­tt stjerne vil i løpet av få tusen år bruke opp drivstoffr­eservene sine og ende sitt nye liv i en supernovae­ksplosjon.

 ??  ?? Hvite dverger Kollisjon Ny stjerne I midten av denne stjernetåk­en er det en sjelden stjerne som er skapt av sammenstøt­et mellom to døde stjerner, såkalte hvite dverger.
Hvite dverger Kollisjon Ny stjerne I midten av denne stjernetåk­en er det en sjelden stjerne som er skapt av sammenstøt­et mellom to døde stjerner, såkalte hvite dverger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway