Illustrert Vitenskap (Norway)

Rask løping sendte fuglene på vingene

-

Akkurat som vi må krabbe før vi kan gå, måtte de første fuglene løpe før de kunne fly. Det mener en gruppe ingeniører fra Tsinghua-universite­tet i Kina. De utfordrer dermed tidligere teorier om hvordan flyvningen oppsto.

Forskerne skiller mellom to typer av flyvning: glideflukt, som for eksempel kan foregå fra tre til tre, og aktiv flyvning, der fuglen skaper oppdrift selv ved å slå med vingene. Den vanlige teorien sier at glideflukt kom først, og at fugler etter hvert utviklet seg til å mestre aktive flyvning etter hvert.

De kinesiske ingeniøren­e har undersøkt en annen idé. De har studert fossiler av den fem kilo tunge dinosauren Caudiptery­x, som levde for 125 millioner år siden. Den gikk på sine to sterke bakbein og hadde vingeligne­nde forlemmer, men de var altfor små til å kunne brukes til å fly med. Likevel ville ingeniøren­e finne ut om vingene beveget seg når dinosauren løp. De foretok derfor beregninge­r av hvordan vibrasjone­r fra den løpende kroppen forplantet seg til vingene. Resultatet ble at når Caudiptery­x nådde en fart på 2,5 meter i sekundet, begynte vingene automatisk å slå opp og ned.

Ingeniøren­e bygget nå en robot med samme dimensjone­r som dinosauren. De lot den løpe på en tredemølle, og da skjedde nøyaktig det samme. Derfor mener de at dinosaurer kan ha laert å fly aktivt uten å bli glideflyge­re først. De to typene flyvning kan dermed ha oppstått uavhengig av hverandre.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Forsøk med en robot (t.v.) viser at Caudiptery­x slo med vingene når den løp. Kanskje oppsto flyvning på denne måten.
Forsøk med en robot (t.v.) viser at Caudiptery­x slo med vingene når den løp. Kanskje oppsto flyvning på denne måten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway