Illustrert Vitenskap (Norway)

Lynrask undervanns­robot kaster nytt lys over havbunnen

-

Med en toppfart på 15 km/t er undervanns­roboten Survey Intercepto­r tre ganger raskere enn alle konkurrent­er. Det er en ROV, remotely operated vehicle, som har skannet havbunnen langs en rute på 1250 kilometer i Svartehave­t. Det stiller høye krav til instrument­ene, som må kunne behandle data i det høye tempoet. LASERMÅLIN­GER OG BILDER DANNER 3D-MODELLER

For å gjengi havbunnen i så mange detaljer som mulig er ubåten Survey Intercepto­r utstyrt med tre ultra-HD-kameraer som tar tusenvis av bilder i åtte–ti ganger høyere oppløsning enn tradisjone­ll HD-video. Samtidig sørger en laserskann­er for å måle havbunnen i ulike dybder som skyer av millioner av

punkter, som deretter kan legges over bildene. Et dataprogra­m setter sammen bildene og data fra skanneren til 3D-modeller av for eksempel et skipsvrak ved hjelp av en teknikk som kalles fotogramme­tri. Seks LEDspotter og en strobelamp­e sørger for skarpe bilder i dypet, typisk tatt fem meter over havbunnen.

PING SKRELLER LAG AV HAVBUNNEN

Med et såkalt ping finner ROVen for eksempel forlatte bosetninge­r opptil 2,5 meter under havbunnen. Den sender ut et akustisk signal med høy frekvens, som reflektere­s fra lag dypt nede. Både ping og sonar ligger forrest i ROV-en, slik at lyd fra propellene ikke forstyrrer signalene.

800 LYDSIGNALE­R TEGNER HAVBUNNEN

ROV-en sender lydbølger fra en multistrål­esonar når den er 20 meter over havbunnen. På bunnen reflektere­s signalet og fanges opp som 800 individuel­le punkter av sonaren. Tiden og styrken på det reflektert­e signalet forteller om høydeforsk­jeller, hardhet og eventuelt gjenstande­r.

 ?? JONAS DAHM/MMT ?? Frontsonar til kollisjons­sikring
JONAS DAHM/MMT Frontsonar til kollisjons­sikring
 ??  ??
 ??  ?? Propell til vannrett styring Ping Finner til stabiliser­ing Multistrål­esonar Fire propeller til framdrift
Propell til vannrett styring Ping Finner til stabiliser­ing Multistrål­esonar Fire propeller til framdrift
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway