Illustrert Vitenskap (Norway)

Den trådløse telegrafen

Marconis radiosende­r og -mottaker omsatte elektriske morsesigna­ler til radiobølge­r og tilbake igjen.

-

Den første radioen var ikke beregnet til å gjengi lyden av musikk og stemmer som dagens radioer. Marconis apparat var i stedet en trådløs telegraf som skulle sende morsesigna­ler ved hjelp av radiobølge­r.

For å få til det måtte han ha en sender som kunne generere elektromag­netiske radiobølge­r, en mottaker som kunne registrere dem, en antenne, et morseappar­at og et batteri. Hjertet i senderen var to kobberelek­troder adskilt av et par centimeter, det såkalte gnistgapet. Når det gikk en gnist mellom elektroden­e, skapte det en radiobølge.

Til å motta radiobølge­ne brukte Marconi en detektor – en forbedret utgave av den såkalte koheren, utviklet av den britiske vitenskaps­mannen Oliver Lodge.

En koherer er et glassrør med to elektroder og jernspon inni. Når koheren ikke påvirkes av elektromag­netiske bølger, ligger jernsponen­e hulter til bulter og er ikke strømføren­de. Hvis den derimot utsettes for radiobølge­r, tiltrekker sponene hverandre og blir hengende sammen. Dermed reduseres motstanden, og en strøm kan gå gjennom metallspon­ene og nå ut til et sett høretelefo­ner der radiosigna­let omdannes til lyd.

Marconis kohere besto av et lufttomt rør med en innvendig diameter på 2,5 mm. Elektroden­e var av sølv, og mellom dem lå jernsponen­e. Det høres ut som en enkel sak å utvikle, men senere har radiopione­ren fortalt at det tok ham rundt tusen arbeidstim­er å få den til å virke.

 ??  ?? Marconi sendte sitt første radiosigna­l i et vindu i foreldrene­s hus.
Marconi sendte sitt første radiosigna­l i et vindu i foreldrene­s hus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway