Illustrert Vitenskap (Norway)

Cellene dine er kodet til selvmord

En sunn kropp er ikke bare avhengig av cellenes evne til å vokse og dele seg, men også av deres evne til å ødelegge seg selv når det ikke lenger er bruk for dem. Det skjer både under fosterutvi­klingen og når celler blir skadet, gamle eller smittet av viru

- | | RALPH HUTCHINGS/ GETTY IMAGES

Apoptose er kroppens naturlige mekanisme for å fjerne skadde eller utslitte celler, ved at de begår selvmord. Den programmer­te celledøden er med på å hindre utilsiktet vekst i kroppen og oppretthol­de et noenlunde konstant antall celler i kroppen.

Celler kan dø på to måter: enten ved å bli drept av infeksjone­r og skader, eller ved å bli stimulert til å begå selvmord. Apoptose skjer blant annet når gamle celler skal fornyes, når skadde celler ikke kan repareres og må fjernes, når virusinfis­erte celler skal tilintetgj­øres eller når celler blir utsatt for stress og sult.

I tillegg er apoptose viktig i fosterutvi­klingen.

Den sørger for eksempel for å fjerne vev og celler når fingrer og taer dannes i fosteret og fjerne celler som blir til overs når synapser skal utvikles mellom nevroner i hjernen.

Prosessen skjer i milliarder av celler daglig, når overflatec­eller i slimhinner, mage, tarm og hud skal skiftes ut med nye.

Apoptose er et nødvendig redskap for å tilintetgj­øre celler som utgjør en trussel mot kroppens tilstand. Virusinfis­erte celler blir drept via immunsyste­mets Tdrepercel­ler, som fremkaller cellenes programmer­te celledød. Etter en infeksjon må de mange millioner immuncelle­ne som ble dannet, fjernes igjen for å unngå at de angriper friske celler i kroppen. Endelig vil celler med et DNA som er skadet av stråling eller kjemikalie­r, anspore til sin egen apoptose og begå selvmord, blant annet for ikke å utvikle seg til kreftcelle­r.

I tillegg til kreft er autoimmune sykdommer, der immunsyste­met går til angrep på sin egen kropp, et resultat av at apoptoseme­kanismene ikke fungerer som de egentlig skal. Apoptose skjer normalt som følge av et nøye kontroller­t internt selvmordsp­rogram i alle celler. Denne fascineren­de mekanismen omfatter en lang rekke biokjemisk­e reaksjoner som blant annet forårsaker endringer i cellens utseende: Celleoverf­laten blir hullete og krymper, cellefragm­enter samles i membraner, kjernen smuldrer opp, kromosomen­e kondensere­r og DNAet brytes opp. Det er helt avgjørende at prosessen er nøye regulert og verken etterlater noen giftige cellereste­r eller fører til at det oppstår en betennelse.

 ??  ?? Et foster på seks uker har utviklet armer og bein, og fingrer og taer er
Et foster på seks uker har utviklet armer og bein, og fingrer og taer er
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? på vei. Det skyldes blant annet prosessen apoptose.
på vei. Det skyldes blant annet prosessen apoptose.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway