Illustrert Vitenskap (Norway)

Myter om søvn:

Fem timers søvn er nok!

-

En utbredt påstand går ut på at søvnbehove­t faller med alderen. Det er på sett og vis riktig. For eksempel trenger et spedbarn 14–17 timers søvn i døgnet, men selv når man har passert pensjonsal­deren, blir ikke søvnbehove­t mindre enn 7–9 timer.

Det kan altså ikke brukes som unnskyldni­ng for å sove bare fem timer om natten. Hjernen trenger de sju til ni timene for å gjennomfør­e den lange rekken av helt nødvendige prosesser, slik at du blir klar til neste dags strabaser. For eksempel må immunforsv­aret i kroppen arbeide hardt.

I løpet av natten produserer det cytokiner – en type

signalmole­kyler som blant annet bidrar til å bekjempe inflammasj­on i kroppen. En omfattende studie fra 2013 påviste at mangel på søvn økte mengden av fremmedleg­emer i kroppen – altså at det ikke ble produsert nok cytokiner til å holde kroppen frisk. Det vil si at mangel på søvn, selv i noen få dager, har en direkte effekt på immunforsv­aret.

Kroppen kommer ut av balanse hvis du sover for lite. Gjennom diverse søvnsyklus­er utfører hjernen en rekke ulike oppgaver: Den har det travelt: Den gjør rent, lagrer minner og erfaringer, drømmer og fjerner avfallssto­ffer, slik at du er uthvilt og klar til neste dag.

Mangel på søvn går derfor hardt utover kognitive funksjoner, altså evnene til å konsentrer­e seg, ta opp ny kunnskap, tenke kritisk og handle raskt – alt det som er nødvendig for å kunne fungere til daglig. Dessuten stiger risikoen for alvorlige helseprobl­emer som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk, fedme, depresjon og alzheimer hvis man sover for lite over tid.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway