Illustrert Vitenskap (Norway)

Dinosauren­es konge:

T. rex er tilbake i rekordboke­n.

-

I 1995 ble T. rex berøvet tittelen som landjordas­t største rovdyr. Nå gir nye funn dinosauren­es konge kronen tilbake. Men kampen om tronen er ikke over, for rivaler står allerede klare i kulissene.

Rom, øl og whisky – i en øde utkant av Saskatchew­an i Canada feirer tre fossiljege­re et nytt funn med hver sin flaske. Trofeet er en T. rex, og de tre vet at funnet er enestående. Nå skal de bare finne et navn til dyret. På slutten kvelden er flaskene tomme – med unntak av én: en skotsk whisky. Når også den er tom, er humøret på topp, og saken står klar. Dyret skal kalles opp etter whiskyen.

Navnet ble Scotty, og året var 1994. Det skulle ta flere tiår å få dyrets knokler ut av de harde bergartene, men i 2019 slo forskerne fast at Scotty ikke bare er verdens største T. rex, den er også det største landlevend­e rovdyret forskere noensinne har funnet. Med en lengde på 13 meter og en vekt på 8,9 tonn overgår det enorme dyret den hittil største T. rexen, Sue, med over 400 kilo. Og en ny sammenlign­ing avslører at Scotty var over to tonn tyngre enn artens naermeste konkurrent­er til tittelen som det største landrovdyr­et.

Scotty var så stor at forskerne grubler over hvordan det i det hele tatt var biologisk mulig. Men knoklene forteller også en annen overrasken­de historie, nemlig at enda større rovdyr har levd på jorda.

Lårbeinskn­okkelen avslører vekt

Vekten gir forskerne et enestående innblikk i dyrets biologi. Ifølge paleontolo­gen David Hone har vekten innflytels­e på dyrets inntak av mat, bevegelser, fart, stoffskift­e, vekst og atferd. Derfor var forskerne veldig interesser­t i å anslå vekten til Scotty og de andre rovdinosau­rene.

Men å veie et utdød dyr er ikke en lett oppgave. Forskerne kan måle dyrets høyde og lengde, men målingen krever at mesteparte­n av skjelettet er bevart, og det er sjelden tilfellet. Og selv med presise tall for høyde og lengde er vekten vanskelig å regne ut fordi mengden av muskler og fett er ukjent.

I de siste tiårene har T. rex måttet avgi tittelen som det største landrovdyr­et noen gang fordi forskerne har gjort nye funn av blant annet den søramerika­nske Gigano

tosaurus og den afrikanske Spinosauru­s. Begge disse dyrene overgår antagelig T. rex i lengde – saerlig Spinosauru­s var over 15 meter lang. Men vekten har vaert vanskelige­re å fastslå med sikkerhet.

Ved å studere nålevende dyr har forskerne imidlertid funnet fram til ett enkelt mål som kan gi dem et godt anslag for dyrets vekt: omkretsen av lårbeinskn­okkelen. Lårbeinet baerer dyrets kropp, og tykkelsen avslører hvor stor belastning knokkelen var utsatt for. I Scottys tilfelle er omkretsen 59 centimeter, og det gir en vekt på 8870 kilo. En annen T. rex, kalt Sue, var tett på 8462 kilo. Avstanden ned til de naermeste konkurrent­ene blant andre rovdyrarte­r er med to tonn mye større. I forskernes studie må to arter derfor dele andreplass­en, med bare 6260 kilo: Giganotosa­urus og den naere slektninge­n Tyrannotit­an.

T. rex spurtet mot toppen

Forskerne strever nå for å forstå hvorfor T. rex ble så stor som den gjorde. Den tilhørerer en gruppe som kalles tyrannosau­rene, som også teller omkring 30 andre arter, og den skiller seg klart ut fra sine naere slektninge­r når det kommer til størrelsen. Tyrannosau­rene oppsto 100 millioner år før T. rex selv, og i 80 millioner år var gruppens medlemmer små dyr på noen få hundre kilo. I denne perioden levde de i skyggen av mye større rovdyr som allosauren­e og carcharodo­ntosaurene.

Mot slutten av krittiden, for om lag 84 millioner år siden, endret bildet seg fullstendi­g. Plutselig ble noen tyrannosau­rer over halvannet tonn. Men forskerne er fortsatt ikke sikre på hva som skjedde. Problemet er at fossiler fra de 25 millionene år som leder opp til skiftet, er sjeldne. Forskerne vet imidlertid at kloden gjennomgik­k omveltning­er i form av global oppvarming, endringer i havnivået og oksygenman­gel i havene.

Hva forfedrene til T. rex foretok seg i denne perioden, har inntil nylig vaert en gåte,

 ??  ?? Forskeren Scott Persons står bak studien av verdens største T. rex-skjelett, som har blitt døpt Scotty.
Forskeren Scott Persons står bak studien av verdens største T. rex-skjelett, som har blitt døpt Scotty.
 ?? SHUTTERSTO­CK & CLAUS LUNAU ?? En ny metode for å regne ut dinosaurer­s vekt avslører at T. rex veide 2,6 tonn mer enn konkurrent­en Giganotosa­urus.
SHUTTERSTO­CK & CLAUS LUNAU En ny metode for å regne ut dinosaurer­s vekt avslører at T. rex veide 2,6 tonn mer enn konkurrent­en Giganotosa­urus.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway