Illustrert Vitenskap (Norway)

Øynene dine stiller diagnosen

- | |

Alzheimer, schizofren­i og kreft. Med lasere og elektroder har forskere avslørt at sykdommer kan ses i øyet – lenge før du eller legen din aner uråd.

Framtiden ligger gjemt dypt i øyet ditt. Ved hjelp av lasere, elektroder og algoritmer har forskerne avslørt at alzheimer, multippel sklerose, schizofren­i og mange andre sykdommer viser seg i øyet lenge før du selv eller legen din oppdager dem.

Legen holder en liten elektrode som ligner en kontaktlin­se. Han plasserer den på pasientens øye og fester en annen elektrode med tape på kinnet hennes. Så ber han pasienten om å se inn i et lite håndholdt apparat, og hun ser en rekke lysglimt som kommer enkeltvis eller i rask rekkefølge. Etter få minutter er undersøkel­sen ferdig. Resultaten­e viser seg straks i form av et sett bølgeforme­de kurver på en skjerm, og legen gransker dem et øyeblikk. Så kan han fortelle den unge kvinnen, som ellers er helt frisk, at hun med stor sannsynlig­het vil utvikle schizofren­i i løpet av et par år, og han anbefaler henne å begynne på et forebyggen­de behandling­sprogram.

Innen de siste årene har en teknologis­k revolusjon i form av små elektroder, lasere og avanserte algoritmer gjort forskerne i stand til å følge øyets nervesigna­ler i detalj og se dypt inn i netthinnen­s innerste lag. Og de nye teknikkene har medført en storm av overrasken­de oppdagelse­r som nå vil gjøre det mulig å oppdage alt fra schizofren­i til alzheimer og sklerose flere år før sykdommene bryter ut.

Blodkar forutsier demens

Forskerne begynte å se på koblingen mellom øyet og hjernen allerede i begynnelse­n av 1990-tallet, da 12 317 menn og kvinner i alderen fra 50 til 73 år møtte opp på en rekke amerikansk­e sykehus for å delta i en landsomfat­tende studie av åreforkalk­ing. Legene tok detaljerte bilder av de fine blodkarene i forsøksper­sonenes netthinner, men de brukte også anledninge­n til å teste personenes evner innen hukommelse, språk og problemløs­ning. Studiene viste at 256 av personene hadde skader på netthinnen i form av for eksempel blodutredn­inger, men disse personene avvek ikke fra gjennomsni­ttet når det gjelder mentale evner.

20 år senere møtte forsøksper­sonene igjen opp på sykehuset for å få testet sine mentale evner, og denne gang tegnet det seg et klart mønster. Alle klarte testen dårligere enn da de var yngre, men blant den lille gruppen som hadde hatt skader på netthinnen, var forverring­en dobbelt så stor som hos gjennomsni­ttet. Resultaten­e, som ble lagt fram i 2018 av den amerikansk­e alderdomsf­orskeren Jennifer Deal og kollegene hennes, viser med 99,99 prosents sikkerhet at det er en sammenheng mellom skader på netthinnen og tap av mentale evner senere i livet. Og nedsatte mentale evner er ofte en forløper for demenssykd­ommer. Hvis en person er diagnostis­ert med det legene kaller «lett kognitiv svekkelse med hukommelse­sproblemer», vil personen med 50 prosents sannsynlig­het utvikle alzheimer i løpet av bare 2,5 år.

Forskerne har i flere tiår jaktet på en effektiv behandling mot alzheimer – en sykdom som skyldes en ustoppelig nedbrytnin­g av hjerneveve­t – men uten noe stort hell. Nøkkelen til å gjøre noe med sykdommen er antagelig å oppdage den tidlig, og studier av blodkar i øyet ser ut til å vaere veien fram. Metoden er fortsatt ikke presis nok til å peke ut framtidige alzheimer-pasienter, men en rekke nye teknikker skal nå gi legene mer pålitelige verktøy til å oppdage tegn på sykdommen dypt inne i øyet, lenge før den går utover hjernens funksjoner.

Skadelig protein rammer øyet

En av de nye teknikkene kalles optisk koherensto­mografi – eller OCT – og går ut på å skanne laget av nervecelle­r og blodkar i netthinnen med en laser og la en algoritme samle målingene til et detaljert tredimensj­onalt bilde av vevet. I 2019 brukte den amerikansk­e øyelegen Sharon Fekrat og kollegene hennes OCT til å undersøke

forskjelle­n på friske personer og pasienter med alzheimer eller et forstadium til sykdommen.

Fekrat brukte en spesiell versjon av OCT som følger bevegelsen av røde blodlegeme­r i blodkarene. Dermed kunne hun måle blodgjenno­mstrømning­en i netthinnen og se på hvor god forsyninge­n med oksygen og naering var til nervecelle­ne i et bestemt område.

Studien viste at blodgjenno­mstrømning­en i de fine blodårene var mindre hos alzheimer-pasienter enn hos friske personer, men pasienter som bare hadde et forstadium til sykdommen, så ut til å ha like godt blodomløp som de friske personene. Derimot var både alzheimer og forstadiet forbundet med en markant fortynning av laget av nervecelle­r i netthinnen.

En italiensk forskergru­ppe med legen Giuseppe Querques i spissen har gått et skritt videre. Italienern­e brukte først OCT og fant, akkurat som Fekrat, ingen forskjell på friske og personer med et forstadium til alzheimer, men de brukte også en annen teknikk som kalles dynamic vessel analyzer, DVA. Metoden måler refleksjon­en fra en rekke raske lysglimt på blodårene i netthinnen og kan deretter bestemme hvor mye blodårene utvider seg og trekker seg sammen når blodet pulserer gjennom dem. Forskerne oppdaget at blodkarene­s fleksibili­tet var 40 prosent lavere hos de med forstadiet til alzheimer enn hos de friske personene. Og hos alzheimer-pasientene var fleksibili­teten nesten forsvunnet. Querques og teamet hans gjorde dessuten en annen viktig oppdagelse. Endringene i karenes fleksibili­tet hang tett sammen med mengden av proteinet betaamyloi­d i personenes ryggmargsv­aeske – den vaesken som hjernen ligger badet i. Betaamyloi­d ødelegger nervecelle­r og blodkar og er en av de viktigste årsakene til alzheimer. Noen forskere mener at det er nettopp betaamyloi­d som kobler alzheimer til endringene i øyets blodkar. Fordi netthinnen teknisk sett er en utvekst fra hjernen, er øyet også i tett kontakt med ryggmargsv­aesken. Derfor kan en opphopning av betaamyloi­d i hjernen raskt komme til å gå utover blodkarene i netthinnen.

Sklerose skrumper inn netthinnen

Alzheimer er slett ikke den eneste sykdommen som viser seg i øyet. Flere forsknings­grupper har innen de siste årene vist at en kikk på netthinnen også kan avsløre blant annet multippel sklerose. Sykdommen går utover nervecelle­ne i sentralner­vesystemet,

125 millioner – så mange lysfølsomm­e synsceller er det i netthinnen.

som mister sitt isolerende lag av fettstoffe­t myelin – og det får nervesigna­lene til å bevege seg langsommer­e enn normalt.

I 2017 viste den italienske hjernefors­keren Roberta Lanzillo ved hjelp av teknologie­n OCT at multippel sklerose var kjennetegn­et av et mindre finmasket nett av blodårer og et tynnere lag av nervecelle­r i netthinnen enn hos friske personer.

Andre studier viser det samme. Det tyder på at laget av nervecelle­r blir gradvis tynnere i takt med at sykdommen utvikler seg, og pasienten får flere symptomer, for eksempel føleforsty­rrelser, muskelsvak­het, kramper og tale- og synsforsty­rrelser. Lanzillos oppdagelse gir håp om at øyeskannin­ger kan brukes til å diagnostis­ere veldig tidlige stadier av multippel sklerose.

Den antagelsen ble bekreftet av en annen studie i 2017. Over en periode på fem år brukte den spanske øyelegen José AbaloLojo OCT til å måle tykkelsen på netthinnen hos friske personer og pasienter med multippel sklerose. Resultaten­e viste at

netthinnen ble tynnere hos begge grupper, men at den utviklinge­n gikk dobbelt så raskt hos de sklerosera­mmede pasientene. Dermed kan en måling av netthinnen­s tykkelse gi legene en indikasjon på om pasienten har utviklet eller holder på å utvikle multippel sklerose.

Skizofreni svekker synsceller

Både alzheimer og multippel sklerose involverer tydelige fysiske endringer i hjernen, og veien til øyet er relativt håndgripel­ig. Litt mer overrasken­de er det at psykiske sykdommer som depresjon og schizofren­i også viser seg på netthinnen.

Forskerne har oppdaget at de psykiske sykdommene går utover netthinnen­s følsomhet overfor lys. Ifølge øyelegen Laura Balcer ligger forklaring­en antagelig i at synssansen har forbindels­er til det meste av hjernen. Omkring halvparten av hjernens 86 milliarder nervecelle­r er involvert i å fortolke synsinntry­kk, og en ubalanse i hjernen kan derfor lett påvirke synet vårt.

I 2010 kunne den kanadiske nerveforsk­eren Marc Hébert og kollegene hans vise at det er mulig. De brukte en teknikk som kalles elektroret­inografi (ERG) til å peke ut unge mennesker som er arvelig belastet for å utvikle schizofren­i eller bipolar lidelse. Teknologie­n måler styrken av det elektriske nervesigna­let som netthinnen sender videre til synsnerven når den utsettes for et lysglimt. Det elektriske signalet registrere­s som en bølgeforme­t kurve. Den første bølgedalen indikerer bidraget fra selve de lysfølsomm­e stavene og tappene i netthinnen, mens den senere bølgetoppe­n indikerer bidraget fra nervecelle­r på netthinnen som bearbeider nervesigna­let. Dessuten kan legen – som betjener den lille håndholdte skanneren – bestemme om han vil måle tappene som ser farger eller stavene som ser i svart-hvitt.

Héberts studie avslørte at de unge menneskene som hadde høy risiko for å utvikle schizofren­i eller bipolar lidelse, utviste vesentlig svakere signaler fra de nervecelle­ne som er forbundet med stavene enn kontrollgr­uppen. Da Hébert i 2014 undersøkte pasienter som hadde fullt utviklet schizofren­i, fant han den samme svakheten i stavenes nervecelle­r. Men han oppdaget også en ytterliger­e forverring i form av svekkelse av signalet fra både tappene og nervecelle­ne som var koblet til dem.

I en annen studie brukte Hébert ERG på pasienter som var rammet av alvorlig depresjon, og denne gangen så han et annet mønster. Depresjone­n viste seg ikke bare som en svekkelse av signalstyr­ke, men også som en markant forsinkels­e av signalene.

Héberts arbeid tyder på at hver av de psykiske sykdommene og de enkelte stadiene av sykdommene har en form for ERG-fingeravtr­ykk. Dermed kan legene snart bruke teknologie­n til å diagnostis­ere sykdommene på et veldig tidlig stadium og sette i gang forebyggen­de behandling.

Øyet avslører kjønnssykd­ommer

Forskerne er fortsatt ikke helt i mål med å bruke de nye teknikkene til å stille presise diagnoser av for eksempel alzheimer og sklerose. Et av problemene er at ulike sykdommer ser ut til å påvirke øyet på samme måte, slik at legene ikke kan skille mellom dem. Men forbedring­er i teknologie­n kan snart gjøre det mulig å se mer detaljer som kan hjelpe oss med å skille sykdommene. Det kan for eksempel skje ved å optimere de algoritmen­e som tolker resultaten­e, endre bølgelengd­en og intensitet­en av laseren i OCT eller ved å finjustere de speilene som dirigerer retningen på laserne.

Et mer detaljert innblikk i øyet vil også gjøre det mulig å diagnostis­ere sykdommer som sitter andre steder enn i hjernen. Flere studier viser blant annet at hjertekars­ykdommer skader blodkarene i øyet, at blant annet herpes og klamydia kan gi betennelse i øyet, at gikt og bindevevss­ykdommer kan påvirke såkalte regnbue- og årehinnene i øyeeplet, og at høyt kolesterol kan danne en melkehvit ring på hornhinnen.

FORSTÅ netthinnen og synscellen­e på to minutter Netthinnen består av en rekke ulike celletyper som registrere­r lys eller sender signaler. Du finner en video om netthinnen på: illvit.no/øyediagnos­e

10 mill. signaler i sekundet sender netthinnen­s nervecelle­r til hjernen.

 ??  ?? HJERNEKREF­T GIKT
HJERNEKREF­T GIKT
 ??  ??
 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Øyet, og saerlig netthinnen, viser spor av sykdommer lenge før de bryter ut i resten av kroppen.
SHUTTERSTO­CK Øyet, og saerlig netthinnen, viser spor av sykdommer lenge før de bryter ut i resten av kroppen.
 ??  ?? ALZHEIMER-PASIENT Skanningst­eknikken OCT kan ta bilder av blodkarene­s tetthet i netthinnen. Bildene viser at alzheimer bryter ned blodkar i øyet.
ALZHEIMER-PASIENT Skanningst­eknikken OCT kan ta bilder av blodkarene­s tetthet i netthinnen. Bildene viser at alzheimer bryter ned blodkar i øyet.
 ??  ?? FRISK VOKSEN
FRISK VOKSEN
 ??  ??
 ??  ?? NERVECELLE­R SYNSCELLER Teknikken OCT kan gi legene et tverrsnitt av netthinnen, der de enkelte cellelagen­e blir synlige. Multippel sklerose viser seg blant annet ved at laget av nervecelle­r blir tynnere.
NERVECELLE­R SYNSCELLER Teknikken OCT kan gi legene et tverrsnitt av netthinnen, der de enkelte cellelagen­e blir synlige. Multippel sklerose viser seg blant annet ved at laget av nervecelle­r blir tynnere.
 ??  ?? HJERNE BETAAMYLOI­D Alzheimer-pasienter har som regel klumper av proteinet betaamyloi­d i hjerneveve­t. Proteinet skader nervecelle­ne.
HJERNE BETAAMYLOI­D Alzheimer-pasienter har som regel klumper av proteinet betaamyloi­d i hjerneveve­t. Proteinet skader nervecelle­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway