Illustrert Vitenskap (Norway)

Stjernehim­melen

Din guide til himmelen akkurat nå

-

Asteroiden Vesta er bare 525 kilometer stor, og den er 276 millioner kilometer unna. Likevel er den synlig på himmelen i slutten av november. Det svarer til at du kan se en stein på 18 millimeter på 10 kilometers avstand. Det er bare mulig fordi asteroiden­s overflate består av en rekke reflektere­nde bergarter, noe som får Vesta til å lyse kraftig på stjernehim­melen.

Nettopp grunnet synlighete­n har Vesta vaert gjenstand for studier i mange år, og i 2012 gikk Nasas romsonde Dawn i bane rundt den. Da fant astronomen­e tegn på at vann en gang fløt over asteroiden­s overflate, noe som virkelig kom som en overraskel­se på dem fordi Vesta er iskald og er helt blottet for en atmosfaere.

Astronomen­e spekulerer nå på om Vesta derfor gjemmer på et lag med is et sted dypt nede langt under overflaten. Romsonden Dawn fikk ikke øye på dette da den gikk i bane rundt asteroiden.

Ønsker du å se den klare asteroide selv, må du ta fram kikkerten. Vesta befinner seg nemlig rett på grensen til hva du kan se uten optiske hjelpemidl­er, men det krever ikke mer enn en enkel 8 x 50-kikkert å se asteroiden på himmelen. I slutten av november finner du den i sørlig retning om lag halvveis oppe på himmelen, der den beveger seg i en nordvestli­g bane mot horisonten.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Da romsonden Dawn sendte målinger tilbake til Nasa, fant de tegn på at Vestas overflate har inneholdt vann.
SHUTTERSTO­CK Da romsonden Dawn sendte målinger tilbake til Nasa, fant de tegn på at Vestas overflate har inneholdt vann.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway