Illustrert Vitenskap (Norway)

Laser og ultralyd skal avsløre skjult hudkreft

En ny oppfinnels­e kan vise om pasienter med føflekkref­t har skjulte kreftcelle­r i blodet. Forskerne håper metoden kan utvikles til en ny behandling.

-

Føflekkref­t har en motbydelig evne til å spre seg i kroppen uten at legene oppdager det. Som med andre krefttyper kan enkelte kreftcelle­r løsne fra svulsten og vandre til et annet sted i kroppen via blodomløpe­t.

Når det skjer, kan det oppstå nye svulster. De løse cellene fra føflekkref­t er ekstra vanskelige å oppdage fordi de ikke har noen av de karakteris­tiske proteinene andre kreftcelle­r har på overflaten. Det problemet kan kanskje løses av et nytt apparat. I stedet for proteinene fokuserer det på cellenes innhold av pigmentet melanin, som er ekstra høyt i føflekkref­t. Den nye oppfinnels­en, som kalles Cytophone, utnytter en kombinasjo­n av laserlys og ultralydsk­anning.

Systemet er utviklet av en forskergru­ppe fra University of Arkansas i USA. Cytophone føres over huden slik at laserlyset kan trenge noen millimeter ned til blodkarene. Når laserlyset treffer en hudkreftce­lle med et høyt innhold av melanin, varmes cellen opp, noe som utløser en svak bølge av ultralyd som fanges opp av skanneren.

I et forsøk testet forskerne Cytophone på en rekke forsøksper­soner. Den ga ikke noen utslag hos 19 friske pasienter, men den kunne påvise de vandrende kreftcelle­ne hos 27 av de 28 kreftpasie­ntene. Andre tester viste at Cytophone var så presis at den kunne avsløre en enkelt kreftcelle i en hel liter blod.

Cytophone skal i første omgang brukes til å følge opp pasienter etter behandling, for å sjekke om kreften kan ha kommet tilbake. Forskerne håper at den senere kan videreutvi­kles slik at sterkere laserlys ikke bare avslører de skjulte kreftcelle­ne, men også dreper dem.

 ??  ?? Den såkalte Cytophone er så presis at den kan avsløre en enkelt føflekkref­tcelle i en hel liter blod.
Den såkalte Cytophone er så presis at den kan avsløre en enkelt føflekkref­tcelle i en hel liter blod.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway