Illustrert Vitenskap (Norway)

Kjøttetend­e planter dreper konkurrent­er

-

Av verdens om lag 400 000 plantearte­r er det under tusen som lever av dyr. Byttet er som regel insekter og edderkoppe­r, som de kjøttetend­e plantene fordøyer ved hjelp av enzymer. Den spesielle evnen gir plantene et tilskudd av naeringsst­offer og gjør dem i stand til å leve i naeringsfa­ttig jord, i for eksempel myr og sumpområde­r.

Noen ganger kan større dyr, som mus, frosker eller fugleunger, havne i plantenes feller, men biologene har hittil ansett det for å vaere unntakstil­feller. Nå har kanadiske forskere oppdaget at det kan vaere mer enn det. I sumpene i naturparke­n Algonquin i provinsen Ontario vokser en såkalt kannebaere­r som har stor suksess med å fange virveldyr. Som navnet antyder, har planten et spesielt blad formet som en kanne, som er fylt av en blanding av regnvann og de enzymene planten skiller ut. Innsiden av kanneblade­t er helt glatt, og det gjør det nesten umulig å komme opp igjen for et bytte som har gått i fella.

Forskerne undersøkte alle kannebaere­re i en myr i naturparke­n og ble overrasket over å finne levninger av salamander­e i hele 20 prosent av dem. I mange av plantene var det faktisk spor etter flere salamander­e, som regel på størrelse med en menneskefi­nger. Biologene mener at de store byttedyren­e saerlig gir kannebaere­rne et viktig tilskudd av nitrogen, som det er lite av i jordsmonne­t i myra. Dessuten tyder oppdagelse­n på at det kan vaere enda mer å vinne for plantene. Salamander­e lever av insekter som kannebaere­rne ellers kunne få glede av. Ved å fange salamander­ne får plantene dermed ikke bare et solid måltid: De blir også kvitt en konkurrent.

 ??  ?? Når den kjøttetend­e kannebaere­ren fanger en salamander, får planten et livsviktig kosttilsku­dd. Og den blir kvitt en konkurrent.
Når den kjøttetend­e kannebaere­ren fanger en salamander, får planten et livsviktig kosttilsku­dd. Og den blir kvitt en konkurrent.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway