Illustrert Vitenskap (Norway)

Melkeveien­s svarte hull er på slankekur

-

Det svarte hullet som finnes midt i galaksen vår, har ikke saerlig mye å leve av. I forhold til de monstrene astronomen­e kan observere i hjertet av andre galakser, tar Melkeveien­s svarte hull nesten ikke til seg mat.

Svarte hull avsløres av en såkalt tilvekstsk­ive av materie som roterer inn mot hullet og gradvis blir slukt av det. Tidligere har astronomen­e bare klart å observere veldig varme gasser rundt Melkeveien­s svarte hull, men ved hjelp av ALMA-teleskopet i Chile har de nå endelig fått det første glimtet av hele den roterende skiven. Astronomen­e brukte teleskopet til å lete etter gasser med en temperatur på omkring 10 000 grader.

Det kan høres veldig mye ut, men er faktisk kaldt sammenlign­et med gassen som finnes rundt andre svarte hull. Teleskopet klarte å ta bilde av både gasser som er på vei vekk fra oss og gasser som beveger seg mot oss – akkurat som det skal vaere når vi betrakter en roterende skive fra siden.

Ved hjelp av bildene kunne forskerne også beregne massen av tilvekstsk­iven. Den er på mindre enn 0,00001 ganger solas masse, noe som er ganske lite sammenlign­et med vekten av selve det svarte hullet, som er om lag fire millioner solmasser. Det betyr også at Melkeveien­s svarte hull legger på seg veldig sakte, bare 0,0000000002­7 solmasser i året. Det svarte hullet er med andre ord på en streng diett sammenlign­et med de mest aktive svarte hullene astronomen­e kjenner til, som kan sette til livs mer enn hundre solmasser i året.

 ??  ?? Nye bilder fra ALMA-teleskopet viser gassen som går i bane rundt det svarte hullet i Melkeveien­s sentrum. Gassen blir gradvis slukt.
Nye bilder fra ALMA-teleskopet viser gassen som går i bane rundt det svarte hullet i Melkeveien­s sentrum. Gassen blir gradvis slukt.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway