Illustrert Vitenskap (Norway)

Genteknikk helbreder mus for hiv

-

Om lag 37 millioner mennesker er smittet med hiv, og vi har fortsatt ikke noen behandling som kan fjerne viruset fra kroppen. Nå gir forsøk med mus et nytt håp.

I dag må hiv-smittede ta medisiner hver dag for å holde viruset i sjakk. Uten behandling vil viruset invadere og ødelegge flere og flere av cellene i immunforsv­aret, og etter en del år vil pasientene utvikle aids. Da er immunforsv­aret så svekket at selv helt vanlige infeksjone­r kan vaere livstruend­e. Men forskere fra Temple University i USA har funnet en metode som faktisk fjerner viruset helt fra alle celler i musekroppe­n. Det skjer selv om det har koblet sitt eget arvemateri­ale inn i DNA-et til verten.

Forskerne bruker et legemiddel som hemmer kopieringe­n av virusets DNA, i kombinasjo­n med den såkalte CRISPR-teknikken, som kan redigere i organismer­s arvemateri­ale. Det skjer ved at et «klippemole­kyl» som kalles Cas9, gjenkjenne­r en helt bestemt sekvens i arvemateri­alet. Når det riktige stedet blir gjenkjent, blir DNA-strengen klippet i to. Dermed kan Cas9 identifise­re akkurat det stedet der viruset har smuglet inn arvemateri­alet sitt – og fjerne det.

Forskerne brukte metoden på 21 forsøksmus, og ni av dem ble helt friske. Neste skritt er å teste metoden på aper, som ligner mer på mennesker mer enn det mus gjør. Hvis resultaten­e er gode, håper forskerne å gjennomfør­e forsøk på mennesker allerede i 2020.

 ??  ?? HIV-PARTIKEL Forsøk med CRISPR-teknologie­n gir fornyet håp om at hiv kan fjernes helt fra kroppens celler.
HIV-PARTIKEL Forsøk med CRISPR-teknologie­n gir fornyet håp om at hiv kan fjernes helt fra kroppens celler.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway