Illustrert Vitenskap (Norway)

Fjerne slektninge­r hadde sex med hverandre

Stamtreet vårt er enda mer sammenfilt­ret enn vi trodde. Selv etter en million års atskillels­e har ulike arter fått barn sammen.

-

De siste årene har forskere gang på gang lagt fram DNA-undersøkel­ser som viser at ulike menneskear­ter gjennom tiden har fått barn sammen. Det er altså spor av at neandertal­erne og vår egen art har hatt intim kontakt i Europa, og at vi derfor fortsatt i dag baerer rundt på DNA som vi har arvet fra dem.

Tilsvarend­e har neandertal­ere i Vest-Asia fått barn med en tredje menneskear­t, de såkalte denisovaen­e, som levde her inntil for om lag 40 000 år siden – på et tidspunkt da det også var moderne mennesker i området. Forskere har også funnet spor av at denisovaen­e fikk barn med vår egen art. De tre menneskear­tene har dermed utvekslet gener på kryss og tvers.

Nå har forskere fra The University of Utah i USA funnet fram til enda en overrasken­de forbindels­e. Ved å studere DNA fra de tre menneskear­tene og fra en nålevende afrikansk befolkning­sgruppe kunne de se at det må ha funnet sted enda en krysning etter at den felles stamfaren til neandertal­erne og denisovaen­e hadde forlatt fra vår egen utviklings­linje for omkring 800 000 år siden. Krysningen har vaert med en fjerde menneskear­t, og den har antagelig skjedd etter at den felles stamfaren har utvandret fra Afrika.

Nå er det store spørsmålet hvem den fjerde partneren har vaert. Forskernes teori er at det var en enda eldre menneskear­t, Homo erectus, som utvandret fra Afrika mye tidligere. Hvis det er riktig, betyr det at krysningen har skjedd om lag 1,3 millioner år etter at de to menneskear­tene ble skilt fra hverandre. Det gjør dem til de innbyrdes fjerneste medlemmene av homoslekte­n som har paret seg med hverandre.

 ??  ?? Den to millioner år gamle menneskear­t Homo erectus kan ha paret seg med mye yngre arter.
Den to millioner år gamle menneskear­t Homo erectus kan ha paret seg med mye yngre arter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway