Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny kilde til oksygen i verdensrom­met

-

Her på jorda er oksygenmol­ekyler som kjent ganske vanlige, men ute i verdensrom­met er de sjeldne. Derfor var det en enorm overraskel­se da romsonden Rosetta i 2015 fant store mengder oksygenmol­ekyler i den tynne atmosfaere­n omkring kometen 67P. Først trodde astronomen­e at oksygenet kom fra kometens indre, men i 2017 fant fysikere fra Caltech i USA en annen teori. Kanskje ble oksygenmol­ekylene dannet ved at CO2 fra kometen først ble akselerert opp av solvinden og deretter dundret inn i kometen igjen.

Nå har teorien blitt bekreftet i laboratori­et, og det åpner for en helt ny måte å skape oksygen på for framtidens astronaute­r. En forskergru­ppe ved California Institute of Technology i USA har bygget en reaktor som etterligne­r den prosessen som foregår ved kometen. I reaktoren blir CO2molekyl­er akselerert opp og dundret hardt inn i en folie av gull. Fysikerne kunne konstatere at resultatet av kollisjone­ne ble frie oksygenmol­ekyler og karbon. Årsaken er at det enkelte CO2molekyl­et ved sammenstøt­et med gullfolien blir bøyd, slik at de to oksygenato­mene tvinges naermere hverandre. I opp mot to prosent av tilfellene kommer oksygenato­mene så tett på hverandre at de kobler seg sammen og danner fritt oksygen, altså O2, mens karbonatom­et blir alene.

Prinsippet kan ikke bare brukes til oksygenpro­duksjon i verdensrom­met, men vil kanskje også kunne utnyttes her på jorda til å fjerne CO fra atmosfaere­n.

 ??  ?? Amerikansk­e fysikere har bygget en reaktor som kan skape oksygenmol­ekyler ved å dundre CO2 inn i en gullfolie.
Amerikansk­e fysikere har bygget en reaktor som kan skape oksygenmol­ekyler ved å dundre CO2 inn i en gullfolie.
 ??  ?? Et CO2-molekyl hamres mot en folie, slik at oksygenato­mene tvinges til å gå sammen (1) til et oksygenmol­ekyl (2).
Et CO2-molekyl hamres mot en folie, slik at oksygenato­mene tvinges til å gå sammen (1) til et oksygenmol­ekyl (2).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway