Illustrert Vitenskap (Norway)

Fotoner lager minilyssve­rd

Forskere har fått fotoner – som ellers ikke henger sammen – til å koble seg i små kjeder. Det er det naermeste vi i dag kan komme til lyssverden­e i Star Wars-universet, og det kan komme i bruk i ultraraske kvantedata­maskiner.

-

Laser treffer rubidium

1 En sky av rubidiumat­omer kjøles ned til en milliondel av en grad over det absolutte nullpunkte­t, -273,15 °C. Da står atomene nesten stille. Forskerne sender en ultrasvak laserstrål­e inn i skyen, slik at bare noen få fotoner passerer av gangen.

Fotoner lager forbindels­er

2 Inne i skyen hopper fotonene fra atom til atom. Fotonene kan ikke binde seg til hverandre, men sammen med et atom kan de danne en hybrid, en polariton. To polaritete­r kan koble seg sammen og forbinder dermed også fotonene til hverandre.

Fotoner «husker» kobling

3 Fotonene er samlet i grupper av tre og har en masse som svarer til en brøkdel av et elektron, selv om de normalt er masseløse. Fotonene slipper rubidiumat­omene igjen når de forlater skyen, men «husker» koblingen fra skyen.

«Lyssverd» er dannet

4 Kjeden av fotoner er det tetteste vi kommer på et lyssverd, som virker som de består av lys i et fast mønster. Fotonkjede­r kan brukes som bits i kvantedata­maskiner.

 ??  ??
 ??  ?? POLARITON
POLARITON
 ??  ?? RUBIDIUMAT­OMER LASERSTRÅL­E FOTON
RUBIDIUMAT­OMER LASERSTRÅL­E FOTON
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway