Illustrert Vitenskap (Norway)

3D-modell gir T. rex lepper og en stor bakdel

Lepper, en stor bakdel og knokler i magen. Utviklerne av dataspille­t Saurian har slått seg sammen med to ledende forskere for å skape den hittil mest nøyaktige tredimensj­onale modellen av T. rex – og modellen avslører detaljer som normalt aldri blir vist.

- SAURIAN GAME & SHUTTERSTO­CK

Muskler bulet ut

De fleste illustrasj­onene av T. rex viser kjempen med en altfor slank bakdel. Ny forskning viser at T. rex hadde to enorme muskler som strakte seg fra hvert lårbein og langt ut på halen. I den nye modellen får musklene, hver av dem med en vekt på et kvart tonn, det innerste av halen til å bule ut.

Buken hadde ekstra knokler

Skjelettet i den nye modellen er konstruert som et gjennomsni­tt av 30 dyr og inkluderer alle de om lag 380 knoklene og over 60 tennene som forskerne kjenner fra T. rex. Folkene bak modellen har i fellesskap med forskere tatt høyde for de endringene i knoklenes form som har kommet siden dyrene døde. Modellen viser også en rekke knokler som normalt ikke er med på skjeletten­e vi ser på museer: de såkalte gastralia eller bukribbein. De var forbundet til magemuskle­ne og spilte antagelig en rolle for å trekke pusten.

Tennene var dekket av lepper

T. rex rekonstrue­res nesten konsekvent med tenner som er synlige selv når munnen er lukket. Men det er høyst sannsynlig feil. Blant nålevende krypdyr er krokodille­r de eneste som har blottlagte tenner, og det er antagelig en tilpassing til å gå på jakt i vann – lepper foran tennene ville hindre at vannet i munnen renner raskt ut når kjevene klapper sammen. Andre krypdyr har lepper, og studier av knokkelstr­ukturen på T. rex-kranier viser at det antagelig også gjaldt dinosauren­es konge. Dennye T. rex-modellen er derfor utstyrt med lepper.

 ??  ?? Skjellene på kroppen og ansiktet – også små horn over øynene og ved munnviken – er basert på helt ny kunnskap.
Skjellene på kroppen og ansiktet – også små horn over øynene og ved munnviken – er basert på helt ny kunnskap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway