Illustrert Vitenskap (Norway)

Flyvende teleskop avslører urmolekyle­t

-

Teleskopet SOFIA er innebygget i en jumbojet og som skapt til å lete etter universets første molekyl, heliumhydr­id. Molekylet sender ut infrarød varmestrål­ing som man ikke kan se fra jorda fordi vanndamp i atmosfaere­n absorberer den. Siden flyet flyr i 12–14 kilometers høyde, er teleskopet hevet over 99 prosent av vanndampen, og SOFIA har derfor et nesten like godt utsyn som et romtelesko­p.

I tillegg blir det 2,5 meter store teleskopet oppdatert. For eksempel fikk det i 2015 et nytt spektromet­er som kan fokusere på en ekstremt spesifikk bølgelengd­e. Med det nylig oppdaterte utstyret kan SOFIA observere strålingen fra heliumhydr­id i stjernetåk­en NGC 7027, der astronomen­e har funnet 3000 av molekylene i hver kubikkmete­r.

 ??  ?? SOFIAs spektromet­er kan tydelig finne bølgelengd­en knyttet til heliumhydr­id: 149,137 mikrometer. Tidligere målinger ble forstyrret av et annet molekyl med en bølgelengd­e på
149,09 mikrometer.
SOFIAs spektromet­er kan tydelig finne bølgelengd­en knyttet til heliumhydr­id: 149,137 mikrometer. Tidligere målinger ble forstyrret av et annet molekyl med en bølgelengd­e på 149,09 mikrometer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway