Illustrert Vitenskap (Norway)

... en supertyfon rammet Skandinavi­a?

Vil vi i Skandinavi­a noensinne oppleve stormer som er like kraftige som tropiske supertyfon­er? Og hva ville skje hvis vi ble rammet av vindkast på 400 km/t?

-

På våre breddegrad­er opplever vi vindkast på om lag 200 km/t når en høststorm for alvor viser tenner. Men tropiske orkaner, sykloner og tyfoner er av et helt annet kaliber, med vindkast på 400 km/t.

Rekorden er hele 408 km/t. Den ble satt av syklonen Olivia utenfor Australia i 1996. Vindhastig­heten er altså dobbelt så høy som vi er vant til, og når hastighete­n fordobles, blir effekten – og dermed ødeleggels­ene – åttedoblet.

Konsekvens­ene av en supertyfon i Skandinavi­a ville derfor vaere katastrofa­le. Skadene ville vaere enorme, og antallet omkomne ville telles i tusener.

En supertyfon vil imidlertid aldri kunne oppstå i Skandinavi­a – i hvert fall ikke på lang tid. En tropisk orkan krever nemlig havvann med en temperatur på mer enn 26 °C over et stort havområde. Varmen medfører en voldsom fordamping som gir en høy luftfuktig­het og en masse nedbør inne i orkanen, noe som fungerer som en motor.

Siden de er avhengig av høye temperatur­er, herjer tyfoner, tropiske orkaner og sykloner i dag bare i et relativt smalt område i tropene og subtropene. Men det kan den globale oppvarming­en endre på, og et av de første nye stedene forskerne forventer at tropiske orkaner dukker opp, er i Middelhave­t. En supertyfon har åtte ganger høyere kraft enn våre høststorme­r og ville skape enorme ødeleggels­er.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway