Illustrert Vitenskap (Norway)

Du legger deg på et leie av bakterier, sopp og rovmidd

Sengen din bugner av ubudne gjester – saerlig når du oppholder deg mye der. Jo mer hudflak du etterlater, jo bedre trives et økosystem av smådyr.

-

Selv om du sover alene, har du massevis av selskap i sengen. Soppsporer, bakterier, dyrehår, støvmidd, pollen, jord, fargestoff­er, matrester, hudceller, svette, spytt, urin og sekreter – det er bare noen av de tingene som gjemmer seg i sprekker og folder i sengetøyet ditt.

Du avgir mellom et halvt og et helt gram hudflak hver dag. En stor del ender på madrassen, der hudrestene danner grunnlag for et helt økosystem med sine egne regler for liv og død. Når et menneske har levert hud og hår til økosysteme­t, bryter bakterier og sopp ned hudrestene.

Deretter blir bakteriene og soppene spist av husstøvmid­d. Og de må vaere på vakt for glupske rovmidd, som ikke vet om noe som smaker bedre enn husstøvmid­d.

Du skiller dessuten ut omkring 100 liter svette i sengen i året – fuktighet som skaper gode vekstbetin­gelser for sopp. Studier viser at det lever mellom 4 og 16 ulike typer sopper på en vanlig hodepute.

De ubudne gjestene i sengen kan også påvirke helsen. En av seks personer har en form for allergi, og beboere i sengetøyet kan virke som allergener som frambringe­r eller forsterker allergier. Allergi kan bli betydelig verre hvis sengen inneholder store mengder støvmidd og støvmiddav­føring, ettersom vi tilbringer om lag en tredjedel av livet i sengen.

De allergifra­mkallende stoffene er saerlig to mageenzyme­r – Der f1 og Der P1

– som finnes i middenes avføring. Middene bruker enzymene til å bryte ned de menneskeli­ge hudcellene, men uheldigvis er de også kraftige allergener. Symptomene varierer fra en rennende nese til hoste og pustebesva­er.

 ?? RITZAU SCANPIX ?? Forstørret 250 ganger ligner støvmidd et monster, men faktisk er det avføringen du skal frykte.
RITZAU SCANPIX Forstørret 250 ganger ligner støvmidd et monster, men faktisk er det avføringen du skal frykte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway