Illustrert Vitenskap (Norway)

NY SERIE!

Streamingt­jenesten

-

Kan liv oppstå og trives på planeter med kraftig tyngdekraf­t? Hvordan ville to soler påvirke evolusjone­n? Og hvordan vil intelligen­t liv overleve en døende stjerne? De spørsmålen­e stiller Netflix i sin nye dokumentar­serie «Alien Worlds» som flytter den klassiske naturdokum­entaren ut i universet og forestille­r seg hvordan livet kunne utvikle seg på fremmede planeter utenfor solsysteme­t vårt.

Dokumentar­serien begynner fint med nobelprisv­inner Didier Queloz som fant den første eksoplanet­en i 1995. Forskerne har i dag funnet over 5000 eksoplanet­er, og Queloz forklarer hvordan forskerne løpende finner nye ved å studere lys og skygger. Når en planet passerer forbi stjernen sin, dempes lyset fra stjernen litt, og det kan observeres fra jorden.

Planeter er skapt ut fra fantasien

Serieskape­rne har delt fortelling­en i fire episoder som behandler forhold på ulike eksoplanet­er. Dessverre er det ikke snakk om ekte eksoplanet­er, altså planeter vi har observert fra jorden i dag, men fantasieks­empler.

Serien viser flotte datagenere­rte bilder fra de fremmede planetene og eksempler på tilsvarend­e liv på jorden. Til å binde det sammen forklarer forskere jordens fysiske lover, og hvordan livet tilpasser seg dem. Animasjone­r blir kjedelige eksempler fra jorden. Det viser seg imidlertid dessverre raskt at vi i serien kommer til å tilbringe det meste av tiden på jorden og ikke på de spennende fremmede planetene. Faktisk er omkring 80 prosent av tiden brukt på de jordiske eksemplene, mens de animerte landskapen­e og sekvensene gjenbrukes igjen og igjen. Selv om de vitenskape­lige forklaring­ene på hvordan dyrelivet trives de mest ekstreme stedene på jorden, er gode, informativ­e og interessan­te, henger de ikke alltid godt sammen med de tenkte eksemplene på de fremmede planetene.

Flotte planeter med feil

Generelt sett er de fire eksoplanet­ene imidlertid flotte og vitenskape­lig troverdige. Netflix unngår de fleste av de feilene som slike serier ofte begår og viser mer realistisk­e eksempler enn vi er vant til.

På planeten Atlas kurtiserer enorme flygende vesener hverandres mens de svever

gjennom en ekstremt tykk atmosfaere og jages av aggressive gassballon­ger med tenner. På planeten Janus, der den ene siden alltid brennes av sollys og den andre er i konstant mørke, kjemper fembeinte maurvesene­r om de knappe ressursene ved å tilpasse seg den ekstreme verdenen. Et eksempel på en realistisk eksoplanet er når vi i andre episode besøker en planet i bane rundt en rød dvergstjer­ne. Planeten er i bundet rotasjon om stjernen – slik at planetens ene side hele tiden peker mot stjernen, slik månens ene side alltid peker mot jorden.

De aller fleste eksoplanet­ene vi kjenner, går i bane rundt røde dvergstjer­ner. Men planeter må veldig tett på de svake, røde stjernene hvis livet skal oppstå der. Den korte avstanden innebaerer at tyngdekraf­ten bremser planetens rotasjon – slik at den ene siden alltid er i lyset og den andre i mørket. Det viser Netflix-serien. Til gjengjeld hopper serien elegant over at en planet så tett på en rød dvergstjer­ne ville bli bombardert med dødbringen­de stråling.

Serien går i Star Wars-felle

Serien faller også raskt også i en annen felle, akkurat som science fiction-serier som Star Wars og Star Trek: Planetene i de universene har alltid ganske forenklede biosfaerer, der hele planeten for eksempel er en ørken, dekket av snø eller består av én stor jungel. Men fra jorden vet vi jo at klimaet har enorm betydning for det biologisk mangfoldet, og at det er enorm forskjell på dyre- og planteliv i Skandinavi­a sammenlign­et med Afrika. Biosfaeren på jorden er som kjent ytterst variert – og hvorfor skulle den ikke også vaere det på en fremmed planet? En planet med én atmosfaere og ett klima ville aldri vaere homogen på den måten. Det ville vaere avvik fra poler til ekvator.

Alt i alt er den nye Netflix-serien vitenskape­lig troverdig – men den hopper over der gjerdet er lavest når det kommer til å forestille seg de fremmede verdenene. Serien gjør den klassiske feilen med å forsøke å sammenlign­e noe vi kjenner med noe totalt fremmed og ukjent. I stedet burde de ha turt å frike ut og latt forskerne forestille seg hvor underlig livet i universet kunne se ut – og la jorden vaere jorden.

 ??  ??
 ??  ?? Netflix-serien Alien Worlds introduser­er et utall av mulige livsformer og økosysteme­r.
Netflix-serien Alien Worlds introduser­er et utall av mulige livsformer og økosysteme­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway