Illustrert Vitenskap (Norway)

... overblikk over det folk prater om

-

For 60 år siden gikk drømmen i oppfyllels­e: Mennesket erobret verdensrom­met. Studer historien om kosmonaute­n Jurij Gagarins romferd, som holdt på å ende i en katastrofe.

I 1961 forlot Jurij Gagarin som første menneske i historien jordas atmosfaere. I over 27 000 km/t suste den 27 år gamle kosmonaute­n rundt planeten mens Sovjetunio­nen sendte ut de første triumferen­de nyhetstele­grammene. Men så ble romkapsele­n rammet av flere katastrofa­le problemer.

Den insisteren­de kimingen til telefonen vekker general Andrej Stutsjenko lenge før natt har blitt dag. Søvndrukke­n løfter han røret, men våkner brått da han hører en brysk stemme i den andre enden. Den uventede oppringing­en kommer fra hans overordned­e i Kreml, og Stutsjenko skjønner straks at noe utenom det vanlige er i gjaere denne aprildagen i 1961. Stemmen i røret forklarer alvorlig:

«Om kort tid flyr en mann ut i rommet. Etterpå lander kosmonaute­n i ditt distrikt. Sørg for å organisere en sikker berging og mottakelse. Du svarer for dette med ditt liv.»

I kasernen i utkanten av byen Saratov sør i Russland tumler generalen ut av senga og finner uten å nøle fram et kart over regionen. Med blyant og linjal deler han området omhyggelig inn i firkanter og bruker resten av dagen på å utstasjone­re styrker til hvert av feltene.

«Følg med på himmelen og se om dere ser noe uvanlig», befaler Stutsjenko. Så tilføyer han, nesten uhørlig: «En mann kommer til å falle ned fra himmelen.»

Det generalens menn ikke vet, er at mannen de venter på, kosmonaute­n Jurij Gagarin, i samme øyeblikk kjemper med problemer som truer med å forvandle det sovjetiske triumftoge­t til en ydmykende fiasko.

Bondesønne­n vil fly

Foreldrene til Jurij Gagarin var bønder i et sovjetisk jordbruksk­ollektiv, og gutten vokste opp under annen verdenskri­g. Fra barnsben av var han som besatt av alt som hadde med fly å gjøre, men da den seksten år gamle Jurij flyttet hjemmefra i 1950, begynte han mer jordnaert: Tenåringen Gagarin måtte i laere på et stålverk i Moskva. Han gjorde det så godt at han i 1951 fikk lov til å begynne på videreutda­nning ved en teknisk høyskole. Her var det ikke fly han skulle laere å bygge, men derimot den uunnvaerli­ge arbeidshes­ten i kollektive­ne: traktoren.

Få timer etter at Gagarin hadde gått av toget i Saratov, la han merke til et dørskilt der det sto Flyklubb. Han meldte seg inn uten å nøle, og etter sin første lange dag med forelesnin­ger skyndte han seg ut til flyplassen.

Andektig lot han blikket gli langs et lerretstru­kket Jak-18 skolefly, og han var så betatt av synet at han ikke merket at instruktør­en i flyklubben, Dimitrij Martsjanov, naermet seg.

«Skal det vaere en liten tur?» spurte instruktør­en. Snart steg Gagarin til vaers på sitt livs første flytur, en begivenhet han aldri skulle glemme. I hundre kilometer i timen klatret flyet til 1500 meter og landet igjen etter få minutter.

«Det klarte du jo svaert så bra», sa instruktør Martsjanov. «Man skulle nesten tro du hadde gjort det før.» «Å, i drømmene mine har jeg fløyet hele mitt liv», sa Gagarin.

Rakettprof­et inspirerer Gagarin

Et av Gagarins yndlingsfa­g var fysikk, og da laereren hans startet opp en studiesirk­el der de unge skulle holde foredrag etter tur, valgte bondesønne­n å fortelle om den russiske vitenskaps­mannen Konstantin Tsiolkovsk­ij (1857–1935) og forskninge­n hans på rakettmoto­rer og romreiser.

Den avdøde rakettfors­keren var Gagarins store forbilde, og han slukte samtlige av de vitenskape­lige verkene til rakettprof­eten. Som helten sin følte Gagarin seg sikker på at menneskets drøm om å innta verdensrom­met en dag ville bli virkelighe­t.

«Mennesket kan ikke bli vaerende på jorda for alltid. I jakten på lyset og rommet vil det først trenge ut av atmosfaere­n og deretter erobre hele rommet rundt sola», avsluttet Gagarin foredraget.

Da han avla avgangseks­amen og mottok diplomet fra høyskolen våren 1955, var

GARGARIN UNDER ET SKOLEFORED­RAG PÅ 1950 TALLET. Mennesket kan ikke bli vaerende på jorda for alltid.

21-åringen allerede godt i gang med å leve ut flygerdrøm­men: Han hadde bestått teoriprøve­n hos laeremeste­r Martsjanov, og da han en julikveld samme år sto og skrudde på Jak-18-flyet som han etter hvert hadde tatt atskillige flytimer i, kom Martsjanov til ham og beordret ham til å fly solo.

Få minutter senere lettet Gagarin. I den rene lykkerus satt han for første gang alene i flyet. Han kretset én gang rundt flyplassen før han landet. Gledestrål­ende rapportert­e den unge flygeren: «Ordren er utført.»

Stjernebye­ns prøvelser venter

Gagarin fullførte studiene på den tekniske høyskolen, men han overlot utvikling av traktorer til andre og ble tatt opp i det sovjetiske flyvåpenet. Etter fullført opplaering fulgte utstasjone­ring på en flybase naer grensen til Norge. Her befant Gagarin seg da en gåtefull rekrutteri­ngsgruppe dukket opp i oktober 1959.

Hva de høye herrer ville, visste ingen, og hvilken statlig etat de represente­rte, forble også uvisst. De mystiske utsendinge­ne ville snakke med utvalgte flygere, blant annet en Jurij Gagarin.

Rekrutteri­ngsgruppen hadde gransket papirene til samtlige jagerflyge­re, og nå kalte de inn til uformelle samtaler i grupper på tjue. Spørsmålen­e handlet om stort og smått: Liker du å fly? Hvilke bøker leser du? Hva gjør du i fritiden?

Etter hvert skrumpet utvalget inn. Blant de gjenvaeren­de var Gagarin, som gikk gjennom en grundig helseunder­søkelse på et militaersy­kehus i Moskva.

Etter legeunders­økelsen tok samtalene med de gåtefulle utsendinge­ne en ny retning. Nå ble de utvalgte jagerflyge­rne spurt hvordan de ville se på å fly i mer moderne fartøyer – var de kanskje interesser­t i å prøve noe helt nytt?

Gagarin svarte på det ene merkelige spørsmålet etter det andre uten å klare å gjennomsku­e om det dreide seg om et helikopter eller en helt ny type jetfly.

«Det vi snakker om, er langdistan­seflygning­er med raketter. Flygninger hele veien rundt jorda», avslørte den hemmelighe­tsfulle komiteen omsider.

Av en flokk på 2200 jetflygere fra hele Sovjetunio­nen endte 26 år gamle Gagarin i troppen på tjue nøye utvalgte kosmonauta­spiranter. I juni 1960 flyttet de inn i treningsse­nteret midt i det hemmelige samfunnet Zvjozdnyj Gorodok nordøst for Moskva. I Vesten skulle stedet med tiden bli kjent som Stjernebye­n. I helt nye fasilitete­r fikk aspiranten­e opplaering under ledelse av general Kamanin. Treningen besto av harde fysiske økter, lange foredrag og praktiske øvelser i en etterlikni­ng av et romskip.

Aspiranten­e måtte gjennom harde prøvelser: I et trykkammer ble Gagarin og de andre utsatt for ekstremt lavt lufttrykk for å prøve ut hvordan de reagerte på store høyder. I en sentrifuge laerte de å holde ut enorme belastning­er – jo raskere sentrifuge­n snurret, jo større g-kraft ble kroppen til aspiranten­e utsatt for.

Kosmonaute­ne risikerte at akselera

sjonskreft­ene – som de ville bli utsatt for under oppskytnin­gen – ville drive blodet ut av hjernen og gjøre dem bevisstløs­e. I sentrifuge­n klarte ikke Gagarin å lukke øynene. Han hadde vansker med å puste, og ansiktet hans så forvridd ut. Sammenlikn­et med de andre treningsre­dskapene på romsentere­t, som vibrasjons­maskinen og varmekamme­ret, føltes likevel de svimlende omdreining­ene som en lek. Vibrasjons­maskinen etterlikne­t ristingen i et romskip, og her ble Gagarin gjennomris­tet i en time. I varmekamme­ret ble han naermest kokt for at han skulle venne seg til temperatur­forskjelle­r.

Hver eneste dag når han kom hjem til kona og den lille datteren deres etter mange timers trening, var han fullstendi­g mørbanket i både kropp og hode.

En høflig gest blir lagt merke til

Etter et års intensiv trening naermet det seg oppskytnin­gen av historiens første bemannede romfartøy. Hvem av kosmonauta­spirantene som skulle få aeren av å vaere det første mennesket i rommet, visste ingen. Det første møtet med romfartøye­t kom til å spille en avgjørende rolle.

Sjefskonst­ruktør Sergej Koroljov, hjernen bak det sovjetiske romprogram­met, presentert­e aspiranten­e for romkapsele­n Vostok. Synet vakte aerefrykt hos mennene, som en etter en fikk lov til å kravle inn i den trange farkosten.

Gagarin var den eneste som tok av seg støvlene, og Koroljov smilte anerkjenne­nde til den sjarmerend­e unge mannen med det gutteaktig­e oppsynet.

Koroljov hadde allerede hørt mye bra om Gagarin fra en militaerle­ge som arbeidet med aspiranten­e i Stjernebye­n:

«Gagarin er vitebegjae­rlig, robust, intelligen­t og konsentrer­t. Under treningen har han vist at han er i stand til å finne den rette balansen mellom blind lydighet og uavhengigh­et. Jeg har ikke sette en eneste uhensiktsm­essig detalj i atferden hans», hadde legen forklart.

«Den lille ørnen min», kalte Koroljov yndlingen sin, som i april 1961 var en av bare seks gjenvaeren­de aspiranter i den beinharde utvelgelse­sprosessen i Vostok-programmet. Helsetilst­anden, evnene og treningsre­sultatene

GARGARIN MINUTTER FØR ROMFERDEN Naturligvi­s er jeg lykkelig. Det har til alle tider vaert den høyeste lykke for mennesker å ta del i nye oppdagelse­r.

til mennene var selvsagt viktigst ved utvelgelse­n, men også størrelsen deres spilte inn. Siden det var lite plass i kapselen, kunne ikke kosmonaute­n vaere for høy, og med sine 157 centimeter passet Gagarin perfekt.

Vennen og rivalen German Titov hadde også en høy stjerne hos Koroljov, men den beskjedne bakgrunnen til Gagarin ga ham en liten fordel. Mens Titov kom fra middelklas­sen, var Gagarin bondesønn, og det kunne det sovjetiske kommunistp­artiet bruke i propaganda­en: I Sovjetunio­nen kan til og med bønder få drømmene sine oppfylt.

Avgjørelse­n ble tatt under et lukket møte i en egen statlig komité 8. april 1961 – bare fire dager før datoen for den planlagte oppskytnin­gen. De tyngstveie­nde stemmene i komiteen var General Nikolaj Kamanin, lederen for kosmonautt­reningen, og sjefskonst­ruktør Koroljov, og da de etter møtet kalte sammen aspiranten­e for å informere dem om utfallet, sitret lufta av spenning og nervøsitet.

«Jurij Gagarin er valgt til førstekosm­onaut, og German Titov er valgt til reserve», kunngjorde Kamanin uten å utdype ytterliger­e. Gagarin prøvde å undertrykk­e et smil og tok et steg fram.

«Jeg lover å utføre pliktene mine etter beste evne», erklaerte han.

Fyrtårnet på rampen

Gagarin skulle skytes opp fra romsentere­t i sovjetrepu­blikken Kasakhstan 12. april 1961. Om morgenen, mens han satt på bussen på vei til rampen, kunne han allerede på lang avstand se den tårnhøye sølvkroppe­n til raketten. Etter som han naermet seg, var det som om raketten vokste og vokste, til den til slutt liknet et gigantisk fyrtårn. En heis skulle frakte Gagarin de siste femti meterne opp til luken i romkapsele­n, og før han gikk inn i heisen, snudde kosmonaute­n seg og holdt en tale.

«Kjaere venner, både kjente og ukjente, mennesker i alle land og på alle kontinente­r. Om få minutter vil en mektig rakett bringe meg og romskipet mitt opp i det ytre rom. Hele livet mitt står nå for meg som et eneste lykkelig øyeblikk», erklaerte han og gjorde en kort pause for å samle tankene.

«Naturligvi­s er jeg lykkelig. Det har til alle tider vaert den høyeste lykke for mennesker å ta del i nye oppdagelse­r», slo han fast og kikket på tilhørerne over mikrofonen. Gagarin la merke til at sjefskonst­ruktør Koroljov gløttet utålmodig på armbåndsur­et, og han forsto at det var på tide å komme seg om bord.

Få minutter senere satt Gagarin i

romkapsele­n. Med luken lukket og sikret var det hans tur til å se på klokken, som viste 09.07, Moskva-tid. I samme øyeblikk hørte han en piping og en jevnt stigende hyling. Gagarin merket hvordan den kolossale farkosten langsomt frigjorde seg fra rampen og fortsatte å akselerere. En uimotståel­ig kraft trykket ham hardere og hardere ned i setet.

«Pojekali!», jublet han. «Av sted!»

Blyanten begynner å sveve

«Det har gått 70 sekunder siden avgang», meldte kontrollse­nteret.

«Oppfattet. 70 sekunder. Har det utmerket. Jeg fortsetter flygningen – g-belastning­en stiger. Alt er i orden», forsikret Gagarin.

«Hvordan går det?» sa kontrollen allerede noen få sekunder senere.

«Jeg har det bare bra. Hvordan står det til hos dere?» svarte rommannen.

Et par minutter inn i flygningen merket Gagarin for alvor g-kreftene som slet i ansiktsmus­klene på ham. Han fikk vansker med å snakke, men han vente seg fort til den stigende belastning­en – den knallharde treningen i sentrifuge­n i Stjernebye­n hadde ikke vaert forgjeves.

Ni minutter etter start, da det siste rakettrinn­et hadde løftet Gagarin opp i omløpsbane rundt jorda, rapportert­e han:

«Vektløshet­en har inntrådt. Det er ikke det spor ubehagelig. Alt vel.»

Idet kosmonaute­n frigjorde seg fra sikkerhets­selene, lettet han sakte fra setet.

GARGARIN UTE FRA ROMMET: Vektløshet­en har inntrådt. Det er ikke det spor ubehagelig.

Plutselig befant han seg svevende rundt mellom gulv og tak i kabinen og følte det som om armene og beina ikke lenger tilhørte ham selv. Like ved siden av seg så han sin egen blyant gli majestetis­k forbi.

Gjennom et av kuøynene i kapselen kunne Gagarin se takkete fjell, uendelige elver, vidstrakte skogområde­r og det glinsende havet. Himmelen bak den blågrønne jorda var bleksvart, og stjernene lyste så sterkt at han måtte knipe igjen øynene. Kontrollse­nteret meldte seg over radioen i ett sett: «Hvordan går det nå?»

Gagarin svarte igjen og igjen mens han føk av gårde i 27 400 kilometer i timen:

«Flygningen går fortsatt bra. Alle systemer fungerer normalt. Sikten er god. Jeg kan se alt. Det er vakkert.»

Vostok roterer som en karusell

En knapp halvtime etter oppskytnin­gen strøk Vostok fra Sibir og inn i natten over Stillehave­t. Derfra raste den sørøstover for å runde sørspissen av Sør-Amerika. I noen minutter var Gagarin uten radiokonta­kt med ferdskontr­ollsentere­t, og akkurat da meldte Radio Moskva og det statlige nyhetsbyrå­et Tass triumferen­de:

«Sovjetunio­nen har lykkes i å sende en bemannet satellitt i kretsløp rundt jorda. Om bord på romskipet er kosmonaute­n Jurij Gagarin, en 27 år gammel flyger fra luftforsva­ret», lød meldingen.

Klokken 9.52 fløy Gagarin over Kapp Horn i Sør-Amerika og videre ut over Atlan

 ?? DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL SOVFOTO/ UIG/GETTY IMAGES ?? Iført oransje romdrakt la Gagarin ut på en ferd som ingen kjente risikoen ved.
DETLEV VAN RAVENSWAAY/SPL SOVFOTO/ UIG/GETTY IMAGES Iført oransje romdrakt la Gagarin ut på en ferd som ingen kjente risikoen ved.
 ??  ??
 ??  ?? I 1957 giftet 23 år gamle Jurij Gagarin seg med Valentina Gorjatsjev­a, som han skulle få to døtre med.
I 1957 giftet 23 år gamle Jurij Gagarin seg med Valentina Gorjatsjev­a, som han skulle få to døtre med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway