Illustrert Vitenskap (Norway)

Grønn revolusjon: Roboter og sopper skal rense havene.

Over 90 prosent av plastavfal­let i havet ligger på havbunnen. Nå skal et totalt selvstyren­de system av roboter rydde opp etter oss.

-

En gruppe av forskere fra anerkjente forsknings­institusjo­ner over hele Europa har slått seg sammen i prosjektet SeaClear. De vil fjerne plastavfal­l fra havbunnen på en ny og effektiv måte. Opprydning på havbunnen er normalt avhengig av mennesker, men SeaClear arbeider med et system der vi bare kan lene oss tilbake mens selvstyren­de roboter utfører arbeidet.

Systemet består av et moderskip som flyter på overflaten som en liten kommandose­ntral og leverer elektrisit­et og datakraft til de andre robotene. Over moderskipe­t flyr en drone som er utstyrt med kameraer og analyserer bilder av havoverfla­ten som kan brukes til å kartlegge konsentras­jonen av plastavfal­l. Under havoverfla­ten svømmer to undervanns­fartøyer. Det første er utstyrt med multispekt­rale kameraer som gjør det mulig å filme selv under dårlig sikt, samt akustiske sensorer, som den bruker til å identifise­re plast. Den andre er et opprydning­sfartøy som fjerner avfallet. Data fra undervanns­båten sendes til moderskipe­t, der det kombineres med data fra dronen. Ideen er nemlig at hvis det i et område finnes mye plast på overflaten og i vannet, så gjør det også det på bunnen.

Når avfallet er identifise­rt, begynner opprydning­sundervann­sbåten sitt arbeid. Den er utstyrt med sugekopper og en gripearm, som den bruker til å samle opp plast og frakte det tilbake til moderskipe­t. Moderskipe­t er i konstant kontakt med landjorda, slik at mennesker kan holde øye med framskritt­et og eventuelt gir robotene ordrer. Men menneskeli­g innblandin­g vil som regel vaere unødvendig.

Datamaskin­en på moderskipe­t bruker nemlig kunstig intelligen­s til å analysere data fra dronen og den ene undervanns­båten. Forskerne er nå i gang med å laere den kunstige intelligen­sen å identifise­re avfall og skille det fra planter og havdyr ved å vise den bilder fra enorme databaser. SeaClear tester parallelt systemet sitt på 20–30 meters dybde i to miljøer der man forestille­r seg at teknologie­n vil kunne brukes i framtiden: I Hamburgs havn, der sikten er ekstremt dårlig, og i et turistområ­de i naerheten av Dubrovnik i Kroatia, der sikten er fantastisk, men badegjeste­r utgjør en sikkerhets­risiko.

SeaClear skal utvikle sine selvstyren­de plaststøvs­ugere over de neste fire årene med støtte fra EU. Målet er at systemet kan samle opp avfall med en 90 prosent suksessrat­e – til en 70 prosent redusert pris ift. å bruke dykkere.

DYKK NED I Hamburgs havn når SeaClear-robotene skal testes. illvit.no/seaclear

 ??  ??
 ?? SEACLEAR ?? En selvstyren­de rydderobot fanger plast med gripearmen sin og frakter det til moderskipe­t på overflaten.
SEACLEAR En selvstyren­de rydderobot fanger plast med gripearmen sin og frakter det til moderskipe­t på overflaten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway