Illustrert Vitenskap (Norway)

Se opp! Svart hull lyser i natten

-

En kvasar er et svart hull omgitt av gass, og akkurat nå kan du se kvasaren 3C 273, som ligger 2,4 milliarder lysår unna. Finn ut hvordan i Stjernehim­melen på side 72.

Kvasaren 3C 273 er ganske sikkert det fjerneste objektet du noensinne får en sjanse til å se på egen hånd. Det ekstremt kraftige lyset har reist i mer enn 2,4 milliarder år – nesten en femtedel av universets alder – før det til slutt nådde fram til øyet ditt.

En kvasar er ikke en galakse eller en stjerne, men en ekstremt varm, skiveforme­t sky av gass som holder på å bli trukket inn i et supermassi­vt svart hull. Fenomenet finner sted i midten av galakser – men slett ikke i alle galakser.

Selv om kvasarer er forholdsvi­s små – typisk på størrelse med solsysteme­t vårt – er de blant universets mest lyssterke objekter. De overstråle­r det samlede lyset fra hele den galaksen de er sentrum i. Kvasaren 3C 273 lyser hundre ganger kraftigere enn hele Melkeveien og to billioner ganger kraftigere enn solen. Den store avstanden til jorden betyr imidlertid at du trenger et teleskop for å se den.

Kvasarens lys oppstår fordi det svarte hullet skaper friksjon mellom atomene i gasskyen. I tillegg til lyset fra selve skyen sender kvasaren også ut en loddrett strøm av kraftig lys og andre typer stråling. Jo mer strømmen peker mot jorden, jo enklere er det å få øye på kvasaren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? M. KORNMESSER/ESO ?? Det svarte hullet i midten av en kvasar kaster energirike partikler ut i rommet med nesten lysets hastighet.
M. KORNMESSER/ESO Det svarte hullet i midten av en kvasar kaster energirike partikler ut i rommet med nesten lysets hastighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway