Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny viten

Øyensykdom­men grønn staer ødelegger synsnerven som forbinder øyet med hjernens synssenter, men et protein kan reparere skadene, viser nye forsøk. Det gir håp om å gi blinde synet tilbake.

-

Nye resultater og oppdagelse­r

Forskere fra University of Cambridge har vist at det er mulig å gjenoppbyg­ge synsnerver som har blitt ødelagt. I museforsøk har de ved hjelp av genterapi aktivert det genet som står for å produsere proteinet protrudin. Det er både involvert i oppbygning­en av nervecelle­rs dendritter, som mottar signaler fra øyets synsceller, og i oppbygning­en av de såkalte aksonene, som sender signalene videre. Aksonene løper hele veien fra øyets netthinne gjennom synsnerven til hjernens synssenter, som er plassert bakerst i hjernen.

Grønn staer er en av de vanligste årsakene til blindhet hos eldre. Sykdommen skyldes at aksonene blir skadet, og når det først har skjedd, regenerere­s de ikke fordi proteinet ikke er til stede i utvokste aksoner. Men ved å stimulere nervecelle­ne til en overproduk­sjon av proteinet klarte forskerne å få aksonene til å vokse som om nervecelle­ne var helt unge. Forskerne dyrket først nervecelle­ne i petriskåle­r og skar over aksonene med laser. Deretter stimulerte de produksjon­en av protrudin, noe som fikk aksonene til å vokse ut igjen. Da forskerne senere testet teknologie­n på levende mus med ødelagte synsnerver, fikk de det samme overbevise­nde resultatet. Aksonene fra nervecelle­ne vokste betydelig i de følgende to ukene.

Forsøkene viste at protrudin virker på to måter. Det danner først et skjelett som styrer utbygginge­n av aksonet og deretter tiltrekker det de nødvendige byggestein­ene som trengs til gjenoppbyg­gingen.

De nye resultaten­e gir håp om at mennesker som har blitt blinde av grønn staer, kan få tilbake synet ved at aktivitete­n til protrudin økes.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway