Illustrert Vitenskap (Norway)

Ny reaktor viser vejen til fusionsene­rgi

Britiske forskere har bygget en forsøksrea­ktor som skal bringe oss naermere drømmen om fusjonskra­ft og dermed en uuttømmeli­g kilde til ren energi.

-

Sju års arbeid og 450 millioner kroner – det er den investerin­gen britiske forskere har lagt i ombygninge­n av forsøksrea­ktoren MAST Upgrade, som skal vise veien til framtidens fusjonskra­ftverk. Reaktoren, som finnes på Culham Centre for Fusion Energy i Oxfordshir­e, har nå vist at den er verdt alt sammen. Forskerne har for første gang satt den i gang og skapt det glødende varme plasmaet av hydrogen som er forutsetni­ngen for fusjon.

MAST Upgrade er designet for å skape temperatur­er som ligger mellom 50 og 100 millioner °C. De høye temperatur­ene får hydrogenet til å gå over på plasmaform, der atomkjerne­ne skilles fra elektronen­e. Deretter er det mulig å få hydrogenkj­ernene til å fusjonere til heliumkjer­ner. Prosessen svarer til den som foregår i solen, og den frigir enorme mengder energi.

Potensiale­t i fusjonsene­rgi er gigantisk, men det er også utfordring­ene. Plasmaet

må ikke komme i kontakt med reaktorens sider, og derfor må det holdes svevende i et magnetfelt. I de fleste forsøksrea­ktorer skjer det i en smultringf­ormet reaktor, men MAST Upgrade har en litt annerledes form som ligner mer på et eple der skrotten er fjernet.

Visjonen med MAST Upgrade er ikke å oppnå faktisk fusjon, men å finne løsninger som gjør det lettere å holde orden på plasmaet i reaktoren og lede vekk overskudds­varme.

Løsningene skal brukes i andre forsøksrea­ktorer som vil bringe oss enda naermere utnyttelse­n av fusjonsene­rgi. Det gjelder for eksempel den internasjo­nale reaktoren ITER, som er under bygging i Sør-Frankrike.

Etter planen er den ferdig i 2025, og håpet er at den ti år senere vil oppnå en selvkjøren­de fusjonspro­sess ved 150 millioner °C. Det ultimate målet er å passere punktet der fusjonen av hydrogenkj­erner frigir mer energi enn det som tilføres utenfra.

 ??  ?? Forsøksrea­ktoren MAST Upgrade varmer hydrogen opp til glovarmt plasma som holdes svevende i et magnetfelt. Prosessen er første skritt mot fusjonsene­rgi.
Forsøksrea­ktoren MAST Upgrade varmer hydrogen opp til glovarmt plasma som holdes svevende i et magnetfelt. Prosessen er første skritt mot fusjonsene­rgi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway