Illustrert Vitenskap (Norway)

Magnetar kaster strålingsb­omber

Forskere har nå identifise­rt kilden til et av de mystiske utbruddene av radiostrål­ing som i korte glimt trenger gjennom universet. Det ble sendt ut av et såkalt magnetar i vår egen galakse.

-

For første gang har forskere funnet kilden til et av de mystiske radioglimt­ene som i over 13 år har gitt astronomen­e grå hår i hodet. I 2007 ble den første såkalte FRB – fast radio burst – oppdaget, og senere er dusinvis av dem blitt registrert, men uten at astronomen­e har kunnet finne ut hvor de kommer fra. De ultrakorte, men ekstremt sterke glimene av radiostrål­ing har hittil blitt lokalisert til galakser som ligger millioner eller milliarder av lysår unna, men forskerne har ikke hatt noen klare indikasjon­er på hvilke objekter de sendes ut fra. Det har endret seg nå. Astronomer ved radioteles­kopet CHIME i Canada ar fanget opp et FRB og lokalisert det til et såkalt magnetar ved navn SGR 1935+2154, som ligger i vår egen galakse bare 30 000 lysår unna.

Magnetarer er en spesiell type nøytronstj­erner som oppstår når en stjerne brenner ut og eksplodere­r som supernova. Alle nøytronstj­erner har kraftige magnetfelt rundt seg, ofte billioner ganger sterkere enn på jorden, men hos om lag hver tiende av dem er det ytterliger­e 1000 ganger sterkere. Derfor har de fått sin egen kategori – magnetarer. Astronomer har tidligere sett røntgen- og gammastrål­ing fra magnetarer, men FRB-en fra magnetaren i Melkeveien var mye sterkere. Det varte under et millisekun­d, men svarte i energi til et halvt minutts radiostrål­ing fra solen.

Oppdagelse­n av en konkret kilde til et FRB gir astronomen­e muligheter for å utforske hva slags prosesser som utløser dem – og finne ut hvorfor noen kilder gjentar utbruddet sitt med jevne mellomrom.

 ??  ?? Glimt på tvers av galaksen
Et magnetar i Melkeveien er avslørt som kilden til et FRB – et ultrasterk­t glimt av radiostrål­ing. Stråling viser magnetar
Magnetaren SGR 1935+2154 er 1 kjent som kilde til både røntgenstr­åling (gul) og gammastrål­ing (rød). Radioglimt sendes av sted
Ukjente prosesser skaper et FRB 2
(blå). Det varer bare et millisekun­d, men bruker 30 000 år på å nå jorden.
Magnetarer er en spesiell type nøytronstj­erner med ultrasterk­e magnetfelt – ofte med en styrke som er en billiard ganger sterkere enn på jorden. Avsenderen avsløres
FRB-en måles av radioteles­kopet 3
CHIME i Canada. Strålingen­s retning viser at magnetaren er kilden.
Glimt på tvers av galaksen Et magnetar i Melkeveien er avslørt som kilden til et FRB – et ultrasterk­t glimt av radiostrål­ing. Stråling viser magnetar Magnetaren SGR 1935+2154 er 1 kjent som kilde til både røntgenstr­åling (gul) og gammastrål­ing (rød). Radioglimt sendes av sted Ukjente prosesser skaper et FRB 2 (blå). Det varer bare et millisekun­d, men bruker 30 000 år på å nå jorden. Magnetarer er en spesiell type nøytronstj­erner med ultrasterk­e magnetfelt – ofte med en styrke som er en billiard ganger sterkere enn på jorden. Avsenderen avsløres FRB-en måles av radioteles­kopet 3 CHIME i Canada. Strålingen­s retning viser at magnetaren er kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway